Anderhalve maand geleden stond Club Brugge nog zeventien punten voor op Anderlecht, zij het met twee wedstrijden meer gespeeld. Momenteel zijn het er nog zes. De leider moet nu twee keer naar La Louvière, zaterdag voor de competitie én woensdag voor een plaats in de halve finale van de beker van België, en ontvangt daarna Standard. “Het kan een cruciale week worden,” zegt Peter Van der Heyden, “omdat er ook Genk-Anderlecht is. We moeten de drie komende wedstrijden winnen, zoniet vrees ik dat de titel nog een eindje weg is. Maar we mogen ook niet panikeren, want dan spelen we misschien verkrampt en lukt het zeker niet.”

Wat leer je uit de één op zes tegen Genk en Lokeren ?

P eter Van der Heyden : “Iedereen moet zich met zijn job bezig- houden en er vollen bak invliegen. Back to basics en van daaruit weer beginnen. Je moet je individueel optimaal voorbereiden en het in de match doén. Tegen ploegen die zich, zoals Lokeren, massaal terugtrekken, moeten we beseffen dat we van de weinige kansen die we krijgen er wel enkele moeten binnenschieten.”

Bedoel je Bosko Balaban ?

“Ik bedoel zowel hem als de andere spitsen. In deze omstandigheden moet je eigenlijk aan tachtig procent kunnen scoren.”

Zonder te spelen kreeg Anderlecht er vrijdag drie punten bij. Welke bedenkingen maak je je bij het feit dat La Louvière de wedstrijd met de plofbal plots niet meer wil herspelen ?

“Cru gesteld kan je het een vorm van competitievervalsing noemen. Ik hoor ook dat hun voorzitter iets zei van : ‘Dat Anderlecht nu maar kampioen speelt…’ Sorry, maar zulke dingen vind ik absoluut niet kunnen.”

Anderlecht moet net als jullie nog naar La Louvière. Geloof je in een eerlijk verloop van wat zich als een mooie titelstrijd aankondigt ?

“Dat zal wel, hé ? Ik verwacht niet dat er nog zo van die zaken zullen gebeuren. Jammer dat het gebeurd is, maar we moeten verder. Het enige dat we kunnen doen, is zorgen dat we winnen. En ja… dat zal knokken worden, hé.”

Van de acht resterende competitiewedstrijden spelen jullie er slechts drie thuis en vijf op verplaatsing. Is dat geen nadeel ?

“Neen, omdat onze tegenstanders op hun eigen veld al eens wat offensiever durven spelen dan bij ons thuis. Ik veronderstel ook dat andere velden beter liggen dan het onze, waarop het onmogelijk is om nog goed voetbal te brengen. Anderzijds is het misschien wel een voordeel dat we de wedstrijden tegen Anderlecht en Standard thuis spelen.”

Als er in de onderlinge wedstrijd over het kampioenschap beslist moest worden, weten we uit de heenwedstrijd al wie de sterkste is, niet ?

“Dat weet ik niet. In Anderlecht speelden we een heel slechte wedstrijd. Maar als de ploeg normaal draait, winnen we thuis van Anderlecht. Zeker weten.”

Jullie zitten momenteel in een negatieve spiraal, Anderlecht in een positieve. Wat zijn jullie troeven ?

“Dat we de rust kunnen bewaren en in principe sterk genoeg zijn om dit seizoen tot een goed einde te brengen.”

Welk gevoel heb je over de Belgische ploeg die Bosnië-Herzegovina met 4-1 klopte ?

“Iedereen vocht negentig minuten voor elkaar en was heel agressief. Ik vond ons goed spelen en in iedere linie vrij sterk, dus laat het zo nog maar efkes doorgaan, zou ik zeggen.”

Moet de hele natie Aimé Anthuenis nu op de blote knieën danken omdat hij tegen de stroom in Emile Mpenza ging terughalen ?

“Iedereen weet dat als Emile zich goed voelt, hij een surplus kan betekenen voor de groep. Zaterdag is dat gebleken. Laten we hopen dat het zo blijft, hé.”

Hoe kijk je naar de gebeurtenissen bij Wolfsburg, je volgende club ? De kans is klein dat Erik Gerets, hij die daar hard op je komst aandrong, er volgend seizoen nog trainer is. Werpt dat geen ander licht op je droomtransfer naar de Bundesliga ?

“Laat mij het zo stellen : ik zou absoluut graag willen dat hij er volgend seizoen nog is, maar ik houd er wel een beetje rekening mee dat hij er niét meer zal zijn. Ik leg er mijn bonen niet op te week. Het zou jammer zijn, maar daarom zal ik nog niet in de put kruipen. Ik ben oud genoeg. Ook als er een andere trainer komt, wil ik er alles aan doen om te slagen.”

door Christian Vandenabeele

‘Cru gesteld kan je het een vorm van competitievervalsing noemen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content