Het is voor jou waarschijnlijk heel moeilijk, maar stel : je moet een dag zonder voetbal vullen. Wat ga je doen ?

“Eerst en vooral mijn gsm wegdoen… Ik weet namelijk dat zelfs wanneer ik bij wijze van spreken in the middle of nowhere zit, ik toch nog contact zal hebben met iemand die in verband staat met het voetbal. En dan… (denkt even na)… amai, dat is echt wel een moeilijke vraag voor mij, hoor. Ik denk dat ik dan gewoon een tocht ga maken met mijn koersfiets. Ik fiets enorm graag, maar meestal is daar gewoon geen tijd voor. Mocht ik dus meer tijd hebben, zou ik daar zeker meer mee bezig zijn. Ik wil me dan graag nog eens sportief afmatten.”

Tot vorig jaar was je turnleraar.

“Dat klopt. Sinds we promoveerden met Heusden-Zolder heb ik met pijn in het hart afscheid genomen van mijn turnzaaltje. Ik heb er wel voor teruggekregen waar ik jarenlang op gehoopt en voor geknokt heb : trainer worden op het hoogste niveau in België. Voorlopig blijven enkel de resultaten wat achter en dat vreet toch wel aan me.

“Ik ben obsessief met mijn werk bezig en ken geen seconde rust. Zelfs wanneer ik thuis ben, zit ik nooit gewoon in de sofa. Ik analyseer wedstrijden van achter mijn bureau om nieuwe oplossingen te zoeken. Ik steek enorm veel werk in mijn voorbereidingen omdat ik weet dat zulke dingen mijn sterke punten moeten zijn. Ik heb immers geen naam in het voetbal en kan ook niet terugvallen op een internationale carrière. Gelukkig is wat ik nu doe mijn droom en beschouw ik het voor een stuk nog altijd als mijn hobby. De druk is soms groot, maar die zal er op dit niveau altijd zijn. Zelfs wanneer het goed gaat, streef je naar nog beter. Wanneer je niet met die druk omkan, hoor je als trainer niet thuis in eerste klasse.”

Wat zijn de goede en de slechte eigenschappen van Nadia ?

“Ze is een perfecte moeder ! Ze doet alles voor het gezin. Verder is ze een ideale trainersvrouw. Ze brengt begrip op voor de situatie en leeft mee met de goede en de minder goede tijden. Tegelijkertijd kan ze goed relativeren. Ze is niet extreem uitbundig wanneer het goed gaat, maar ook niet volledig teneergeslagen wanneer het minder goed gaat. Voor een trainer is het enorm belangrijk om zo iemand naast je te hebben. Op dat gebied heb ik alvast de lotto gewonnen !

“Een slechte eigenschap van haar moet ik heel ver gaan zoeken… Misschien is Nadia soms een beetje té goed. Ze heeft een heel klein hartje. Af en toe zou ze ook voor mij wat strenger mogen zijn en mij wat meer op mijn plichten in het huishouden en het gezin wijzen. Ik heb zeer weinig vrije tijd en zoals gezegd zal je me nooit in de zetel zien liggen, maar toch…”

Winter of zomer ?

“Toch zomer. De zomer is voor mij een periode van samenzijn en genieten van de zon. We proberen bij mooi weer bijvoorbeeld samen buiten te eten. We zijn dus veeleer buitenmensen, hoor. We wonen in een rustige straat waar nog veel groen is en we zouden geen van beiden willen ruilen voor een huis of een flat in de stad.”

Ben je gelovig ?

“Ja. We zijn geen wekelijkse kerkgangers, maar gaan wel op geregelde tijdstippen naar de kerk. Het geloof heeft zijn waarden en die proberen we ook aan de kinderen mee te geven. Zij worden katholiek opgevoed en gaan naar een katholieke school. Nadia geeft les in een rijksschool, maar daar kunnen de leerlingen er evengoed voor kiezen om godsdienst te volgen. Bijgelovig ben ik absoluut niet. Ik ga me niet anders voelen wanneer het vrijdag de dertiende is. Mocht er op zo’n dag toch iets vreemds gebeuren, hou ik het eerder op het toe

door Ilse Peleman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content