Jens Lehmann stopt na 22 jaar profvoetbal.

In mei verschijnt een biografie, met als werktitel Waarom eigenlijk ik, maar Jens Lehmann (40) wil niet te graag herinnerd worden aan die datum. Want dan is de doelman van VfB Stuttgart immers niet langer profvoetballer. Afgelopen vrijdag werkte de oud-international een laatste confrontatie af tegen zijn Schalke 04, ook al woont hij met zijn familie in München. “Het was iets bijzonders”, zegt hij in een gesprek met de Westdeutsche Allgemeine Zeitung. “Net zoals het schrijven van een boek. Nu kon ik zaken, die me in het verleden stoorden, op een andere manier emotioneel benaderen. Als profsporter krijg je altijd te maken met kritiek. Soms positief, maar meestal toch negatief, omdat zoiets beter verkoopt. Twee markante gebeurtenissen bepaalden mijn loopbaan: een blessure in Leverkusen in september 1992 en de winst van de UEFA Cup in 1997 met Schalke 04. Bij dat eerste moment was ik slechts 22. Het verdict bleek zwaar: een gescheurde kruisband en alles in de knie kapot. Het was bijna einde verhaal. Maar ik ben een vechter. Toen we met Huub Stevens onverwacht Europees voor stuntwerk zorgden, werd ik plots interessant voor de echte topclubs.”

In Engeland werd hij bij Arsenal Mad Jens genoemd. “Ik schrik helemaal niet wanneer ik tv-beelden zie”, beweert Lehmann. “Een speelwijze en de beleving verander je nu eenmaal niet. Ik ben een van de meest offensieve goalies ter wereld. Daarbij horen duels en een zekere agressiviteit. Ik ben altijd supergeconcentreerd met het doel de bal te hebben.”

Tijdens het komende WK zal René Adler (25, Leverkusen) waarschijnlijk in doel staan bij de Mannschaft. Hij lijkt van bondscoach Joachim Löw de voorkeur te krijgen op Manuel Neuer (23, Schalke 04). “Als je wereldkampioen wil worden, is dat niet eenvoudig met relatief onervaren keepers”, aldus Lehmann. “Ze spelen beiden niet in de CL. Ik denk dat een type zoals ik perfect zou zijn. Een doelman tussen de 30 en 35 zou beter zijn, maar die zijn er niet.”

Het verblijf van de Braziliaanse centrale verdediger Breno (20) bij FC Nürnberg eindigde dramatisch. Door een zware knieblessure (scheur kruisband en binnenmeniscus rechterknie) staat hij immers vijf maanden aan de kant. De Zuid-Amerikaan werd in de VS geopereerd door specialist Richard Steadman en zal revalideren bij Bayern München.

Tweedeklasser Arminia Bielefeld, opgescheept met een schuld van 3,5 miljoen euro, nam afscheid van trainer Thomas Gerstner. Sportief leider Detlev Dammeier zat vorige vrijdag, tegen Alemannia Aachen, op de invallersbank.

Mario Gomez (24) viel tegen Fiorentina uit met een spierblessure in de rechterkuit. De aanvaller van Bayern München hoopt terug te zijn op 27 maart. Met 17 jaar en 255 dagen is de Oostenrijkse jeugdspeler David Alaba ondertussen de jongste debutant ooit bij der Rekordmeister. Franck Ribéry hakt voor april de knoop door over zijn toekomst. Bayern München evenaarde een record van Man. United, door zich voor de tiende keer te plaatsen bij de laatste acht van de CL.

HSV-spits Paolo Guerrero (26) overwon na twee maanden zijn vliegangst. In het bijzijn van clubpsycholoog Uwe Eplinius keerde hij terug vanuit Peru. Ruud van Nistelrooy (33) zit al aan 61 treffers in de verschillende Europese toernooien en komt daarmee op gelijke hoogte van Filippo Inzaghi (AC Milan). Het duo staat gedeeld vierde, na Gerd Müller (69 goals), Raúl (67) en Andriy Shevchenko (62).

De Bosnische aanvallende middenvelder Zvjezdan Misimovic (27, VfL Wolfsburg) staat, ondanks een verbintenis tot 2013, bovenaan op het verlanglijstje van Felix Magath (56) bij Schalke 04 voor volgend seizoen. De transferprijs bedraagt tien miljoen euro. Joël Matip verkiest geboorteland Kameroen boven Duitsland voor zijn interlandloopbaan.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content