Gérard Houllier stapt op bij Lyon.

Vorige week vrijdag, 24 uur voor het einde van de competitie, raakte bekend dat Gérard Houllier (59), die de jongste twee seizoenen als coach Lyon naar de titel leidde, heeft beslist om op te stappen.

“Ik kon opnieuw tekenen voor drie jaar”, kondigde de trainer van het jaar aan, “maar ik zag dat niet meer zitten. Ik vertrek om persoonlijke redenen. Mijn uitzonderlijke periode hier was een soort verjongingskuur. Er waren misschien wel wat spanningen met sportief directeur Bernard Lacombe. Maar dat is normaal waar je elke dag met mekaar omgaat, en waar niet noodzakelijk iedereen het altijd met elkaar eens moet zijn. Ik had gewoon behoefte aan een pauze. De drie komende jaren zijn voor de club erg belangrijk. Als Lyon op zijn elan van de laatste jaren wil doorgaan om door te groeien tot een Europese grootheid, dan is er behoefte aan een nieuwe dynamiek. En moet er een nieuwe wind over het trainingsveld waaien.”

Eigenlijk was de positie van Houllier al in gevaar nadat Lyon in de achtste finales van de CL werd uitgeschakeld door AS Roma. Dat was dit seizoen de belangrijkste doelstelling, waardoor de vroegtijdige eliminatie zowel voor de spelers als het bestuur een enorme ontgoocheling betekende.

De oud-bondscoach bleef echter altijd de steun krijgen van voorzitter Jean-Michel Aulas die bij de aankondiging van zijn afscheid trouwens naast hem zat en niet naliet hem de nodige lof toe te zwaaien. De groeiende tweedracht in de kleedkamer, de spanningen met Lacombe – die een grote invloed heeft binnen de club, en een toenemend gebrek aan motivatie waren voor Houllier de redenen om er de brui aan te geven. Hij meldde dat hij erg moe is, als gevolg van het helse levensritme. Hij wil dan ook een break van drie maanden nemen en kondigde aan dat hij niet bij een andere Franse club aan de slag zal gaan.

Ofwel trekt hij dan opnieuw naar het buitenland, ofwel wordt hij technisch directeur bij de Franse voetbalbond. Bondscoach Raymond Domenech, met wie hij in het afgelopen seizoen enkele verbale akkefietjes had, zal hem wellicht graag zien komen.

Pedro Miguel Pauleta werd met vijftien goals topscorer. Het is de derde keer dat de Portugees in Frankrijk met die prijs mag pronken.

Toulouse realiseerde een mirakel. Het team van Elie Baup zag een nooit geziene, zotte week immers bekroond met het laatste CL-ticket. Donderdag kreeg Toulouse voor de groene tafel de drie punten van de wedstrijd tegen Nantes, waarin het op tien minuten voor het einde nog altijd 0-0 stond. De supporters van Nantes kwamen omwille van de degradatie van hun club massaal het veld op. En vorige zaterdag klopte Toulouse rechtstreekse concurrent Bordeaux met 3-1 om alsnog, mede als gevolg van de uitslagen op de andere velden, de derde plaats te pakken.

Rennes moet zich tevreden stellen met een ticket voor de UEFA Cup. De twee plaatsen zijn voor Bordeaux (winnaar van de Ligabeker) en Sochaux (winnaar van de Franse beker). Lens neemt deel aan de Intertoto.

Troyes, Sedan en Nantes degraderen naar de tweede klasse.

Caen is na Straatsburg en Metz de derde ploeg die de promotie afdwong.

Grégory Pujol (ex-Anderlecht) ruilt Sedan voor Valenciennes. De aanvaller tekende er een contract voor twee jaar.

Florent Malouda (Lyon) werd verkozen tot beste speler van het seizoen in de Ligue 1. Teddy Richert(Sochaux) kreeg een bekroning als beste doelman en Samir Nasri(Marseille) ging lopen met de trofee voor de beste Jonge Prof.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content