1 Sinds de trainerswissel pakte Cercle drie op zes in de degradatieduels tegen Lierse en Zulte Waregem. Was dat met Lorenzo Staelens niet gelukt?

Paul Vanhaecke: “Dat kun je niet weten. Sommigen willen daar hun grote gelijk in halen, maar dat is niet mijn bedoeling. Wij deden wat we dachten dat nodig was in het belang van Cercle. Voor mij is dat het enige wat telt. We stellen in elk geval vast dat de begeestering is toegenomen in heel de staf en in het team. Dat droeg zaterdag in Waregem bij tot de eerste uitzege van het seizoen.”

2 Vorig seizoen zei Staelens dat als sommige bestuursleden nog langer de omvorming van de vereniging tot een cvba en de gevoelige kapitaalsinjectie zouden tegenhouden, Cercle weer een moeilijk seizoen te wachten zou staan en hij daarvan het slachtoffer zou worden. Zes maanden later staan jullie onderaan en is hij ontslagen. Is hij een visionair?

“Ik vrees van niet. Het was ongepast van hem om de alarmbel te luiden. Eén: hij kende de stand van zaken niet. Twee: voor de licentie was het onmogelijk om de overdracht vroeger te doen dan 30 juni. Elke herstructurering veroorzaakt spanningen, maar niemand hield ze tegen. Omdat we ons niet te koop wilden stellen, moesten we een evenwicht creëren tussen Cercle beschermen én aantrekkelijk maken voor investeerders. Juridisch is dat niet eenvoudig. En drie: er zijn hem nooit schatten beloofd. De bedoeling was het budget structureel te verhogen en dat is nu al gebeurd. Het spelersbudget is met tien procent gestegen. Zou jij niet blij zijn met tien procent opslag?”

3 Cercle is al enkele jaren aan het professionaliseren, maar het imago van de vereniging lijkt daaraan wel omgekeerd evenredig. Moet u daar in het publiek debat niet zoals uw collega van KV Oostende met tweets op anticiperen?

“Woordvoerder Pol Van Den Driessche en ikzelf zijn altijd bereid om uitleg te verschaffen, maar we zijn hobbyisten en misschien zijn we nog niet proactief genoeg. We zijn ons daarvan bewust, het was zelfs een punt op de laatste raad van bestuur en de bedoeling is om eraan te werken. Als je in een positieve flow zit, is het voor iedereen makkelijk communiceren. Maar gaat het slecht, dan is het moeilijker om tweetjes te versturen. Dan moet je vooral redelijk stil zijn en hard werken, denk ik. Ik betwijfel of het goed is om dan te reageren op wat er allemaal op bijvoorbeeld Facebook verschijnt. In sommige gevallen is dat gewoon toogpraat. Al zie ik dat er journalisten zijn die denken dat het de grote waarheid is en daarin meegaan.”

4 Sinds u voorzitter bent, is het voor Cercle één lange, stresserende overlevingsstrijd geweest. Zou u niet liever op uw gemak voorzitter zijn in tweede?

“Neen. Het is niet gemakkelijk en het is stresserend, maar uit samenhorigheid en samenwerking haal je de kracht om het te blijven doen. Met onze beperkte middelen moeten wij altijd wat vindingrijker proberen te zijn dan de anderen en als dat lukt, geeft dat ook een hele grote voldoening. Uiteindelijk zitten we toch al twaalf jaar onafgebroken in eerste en zijn er maar zes andere die dat kunnen zeggen.”

5 KV Kortrijk staat te koop, Zulte Waregem en Cercle Brugge verkeren in degradatiegevaar: is er in West-Vlaanderen door de grote concentratie van eersteklassers daar een regulerend virus uitgebroken?

“Ik denk dat het meer op toevalligheden berust dan dat het om iets structureels gaat. De realiteit in eerste is gewoon dat er van de tien ploegen na de G5 plus Lokeren elk jaar twee play-off 3 spelen. Dat is twintig procent. Als er gemiddeld vier betrokken zijn bij de degradatiestrijd, is dat veertig procent. Dat is dus een heel groot risico en dat beseffen we.”

Paul Vanhaecke is voorzitter van Cercle Brugge.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Paul Vanhaecke

“We stellen vast dat de begeestering is toegenomen in heel de staf en in het team.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content