Maandag ontving Liersetrainer Paul Put de resultaten van de fysieke testen van al zijn spelers. Een aantal spelers arriveerde later en kon daarom niet de testen samen met de anderen afleggen. Pas na evaluatie van de resultaten kan Put een verantwoord programma ineenboksen, aangepast aan de noden en mogelijkheden van iedereen. In afwachting beperkte hij zich tijdens de eerste trainingsweek in Bevel (waar Lierse nog traint tot de week voor de competitiestart) tot algemeen onderhouding en trainen op uithouding.

Met veel nieuwe spelers in alle linies ging Put vooral observeren “hoe ze op elkaar reageren, wie het initiatief neemt.” Vanaf nu gaat de lat omhoog. “Ik koos opzettelijk zwaardere wedstrijden dan in de voorbereiding van vorig jaar. Ik wil zo snel mogelijk zien waar de pijnpunten liggen, waar er eventueel nog iemand bij moet komen.”

Wat hij in de wedstrijdjes tegen gewillige sparringpartners al vaststelde, was dat Lierse in vergelijking met vorig jaar aan technisch vermogen won. “Op rechts missen we nog de diepgang die Delorge bracht, er is minder snelheid bij de omschakeling, maar we zijn beter in de korte combinatie, houden makkelijker de bal in eigen rangen.”

Tactisch wordt het puzzelen. “Kijken wie bij wie past. Het onevenwicht dat vorig jaar in de selectie zat, is er nu niet meer. Toen waren sommige spelers onvervangbaar, nu moet iedereen scherper staan. Ik moet straks keuzes maken, maar eigenlijk maken de spelers die keuzes zelf : zij moeten bepalen wie aan de aftrap komt.” Voor welke tactiek hij kiest, weet Put nog niet. “Wel ligt het accent opnieuw op aanvallend voetbal : zo hoog mogelijk pressen. Bij balbezit wil ik vier aanvallers zien, bij balverlies nog twee. Al na twee tactische trainingen kwam Tony Vairelles enthousiast naar me toe. Hij vindt het goed dat we zo hoog mogelijk spelen.”

Of Cruz de nieuwe Mitu wordt, weet hij nog niet : “Voor die functie komt naast Cruz ook Vairelles in aanmerking.” De Franse spits verrast Put. “De berichten dat ik een uitgebluste topper zou krijgen, kloppen niet. Zeer gedreven vind ik hem, een gevoelsmens ook, wat ingetogen.”

Als Lierse dit jaar tussen plaats zes en acht eindigt met goed voetbal, is Put tevreden. “Dan kunnen we volgend jaar hoger mikken, naar een prijs. Voor mij is dat : Europees voetbal. De nieuwe voorzitter Leo Theyskens heeft ook begrepen dat goede resultaten en aantrekkelijk voetbal zijn product commercieel makkelijker doen verkopen.”

(GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content