Binnen anderhalve week staat met het WK de laatste hoogmis van het veldritseizoen op het programma. Trainer Paul Ponnet, enkele maanden geleden nog erg kritisch over zijn ex-pupil Bart Wellens, laat zijn licht schijnen over het seizoen.

Wordt Sven Nys wereldkampioen ?

Paul Ponnet : “Ik denk dat niemand Nys zal verontrusten indien alles normaal verloopt. RichardGroenendaal en Gerben De Knegt zijn podiumkandidaten, daarnaast verwacht ik Peter Dlask en Enrico Franzoi. Binnen het Belgische kamp zie ik Erwin Vervecken als de grootste belager. Achter Nys zal het een zeer open kampioenschap worden. Achter Nys, ja, want zoals het er nu mentaal bij Sven voorstaat, kan er weinig gebeuren. Zijn dominantie heeft ook een mentaal effect op de tegenstander. Een atleet kan de mentale druk veel beter beheersen als hij de zaken onder controle heeft, als hij weet wat er zal gebeuren. Bij Nys weet de tegenstand nooit wat hij nog uit zijn mouw zal schudden. Ze weten alleen van zichzelf dan ze geen overschot meer hebben, en Nys waarschijnlijk wel. Die twijfel maakt het enorm moeilijk.”

Verbaast de dominantie van Nys u als trainer ?

“Niet echt. Wat nu gebeurt, zit er eigenlijk al een jaar of twee aan te komen. Sven verkeert in een situatie waarin hij conditioneel vaak de veel betere was, ondanks het feit dat hij veel wedstrijden reed. Daardoor moest hij zelfs niet altijd op honderd procent van zijn mogelijkheden fietsen en heeft hij minder geleden dan zijn tegenstanders. Die moesten vaak op 105 procent van hun mogelijkheden rijden om nog maar het podium te halen. Iedereen heeft geleden. Er is niemand die fris uit een doosje zal komen op het WK.”

In het begin van het jaar deed u enkele sterke uitspraken over uw ex-pupil Bart Wellens. Hoe evalueert u zijn seizoen ?

“Bart heeft een seizoen gereden zoals hij er vroeger geregeld reed. Hij blijft een klasbak en in een goede dag kan hij op het WK voor een verrassing zorgen. Alhoewel dat niet echt een verrassing moet zijn, want Bart hoort terug aan de top. Vorig jaar is er vanalles misgelopen. Dit jaar heeft hij wat pech en dipjes gekend, maar zijn probleem is dat dat bij hem altijd veel meer uitvergroot wordt.”

Hoe komt het dat hij zijn conditie nog niet over een heel seizoen kon doortrekken ?

“Dat is een beetje de aard van het beestje. Bart is van nature uit iemand die zeer explosief is en daar geweldig mee kan uithalen. Hij moét dat wapen ook gebruiken : als hij in een goede dag een ronde doortrekt, is er absoluut niemand die hem kan volgen. Het nadeel daarvan is dat het enorm veel energie kost. In de periode dat wij samenwerkten, probeerden we daar wat meer onderbouw aan te geven, zodat hij beter herstelde van die prikjes tijdens de wedstrijd.”

Zijn de Bart Wellens van twee jaar geleden en de Sven Nys van vandaag aan elkaar gewaagd ?

“Die twee zouden mekaar zeer weinig ontlopen. Technisch zijn ze allebei erg sterk, conditioneel beschikken ze over dezelfde wapens. Ze zouden zelden meer dan vijftien seconden op elkaar toegeven. Dat hebben we dit jaar trouwens een aantal keer gezien. Je mag Bart op basis van dit seizoen zéker niet afschieten, hij moest van zeer ver terugkomen. Ik verwacht volgend seizoen een Bart die opnieuw een stap hoger staat.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content