PSV kroont zich tot Nederlands kampioen.

Frédéric Vanheule

De spannendste ontknoping ooit in de eredivisie kreeg op de slotspeeldag een passend slotakkoord. Tegen de verwachtingen in werd PSV toch voor de twintigste keer Nederlands kampioen. Het doelsaldo speelde uiteindelijk een beslissende factor, door de 3-2-nederlaag van AZ bij Excelsior en de 0-2-winst van Ajax bij Willem II.

Coach Ronald Koeman pakte daarmee zijn zesde prijs in zesenhalf jaar tijd als trainer. Of hij aanblijft, is een groot vraagteken, want de oud-international voelt zich niet langer gesteund, na kritiek van voorzitter Frits Schuitema. “De jongens hebben laten zien dat er wél chemie is tussen de coach en de spelers. We hebben als een echte kampioen gespeeld”, was zijn veelzeggende commentaar.

De competitie leek in januari beslist, toen PSV na twintig duels een voorsprong telde van elf punten op AZ en twaalf op Ajax. Maar die comfortabele marge smolt als sneeuw voor de zon door de hoge belasting van de Champions League en het geblesseerd uitvallen van defensieve sterkhouder Alex. Zonder de Braziliaan haalde de ploeg van Timmy Simons slechts zeven punten uit vijf duels.

In tegenstelling tot AZ, dat slechts drie nederlagen incasseerde, verloor PSV vijfmaal. In 2007 haperde het duidelijk voorin. Plots bleek PSV, voor de winterstop een bron van degelijkheid, ook kwetsbaar achterin. Net op tijd namen de steunpilaren Gomes, Alex, Simons, Phillip Cocu en Jefferson Farfán hun verantwoordelijkheid op als meest bepalende spelers van het elftal.

Op de slotdag kwam het dus allemaal nog goed, met Cocu als maker van de allesbeslissende 5-1 tegen het Vitesse van oud-trainer Aad de Mos. Zo onderstreepte de aanvoerder nogmaals ten overvloede zijn nog altijd enorme belang voor het team. Volgend seizoen zullen ze wel zonder de ex-Nederlandse international moeten stellen. Want nog tijdens het kampioensfeest op het veld liet de 37-jarige routinier weten dat hij zijn laatste wedstrijd speelde. Een afscheid in schoonheid noemt men zoiets dan.

FRéDéRIC VANHEULEStan Valckx, die veel kritiek krijgt, verlengd zijn overeenkomst bij PSV als technisch manager met drie seizoenen.

Carlo l’Ami (40) wordt de nieuwe doelmannentrainer van Ajax. De opvolger van Fred Grim, die naar Sparta vertrekt, kreeg een eenjarig contract.

Doelman Harald Wapenaar (37), die tijdens de winterstop werd gehuurd van Vitesse, kreeg van Sparta een contract tot 2008.

FC Groningen slaagde erin om Erik Nevland (29) te behouden. De Noorse aanvaller zette zijn handtekening onder een nieuwe overeenkomst tot 2010.

Martin Koopman zal ook volgend seizoen als assistent-trainer van Raymond Atteveld fungeren bij Roda JC.

Go Ahead Eagles moet op zoek naar een nieuwe technisch manager. Gerard Marsman (55) gaat immers per 1 juli aan de slag als directeur bij de Coaches Betaald Voetbal.

De vertegenwoordiger van Nederland in de Intertoto staat in de derde ronde tegen een club uit de Faeröer, Ierland, IJsland of Zweden.

Eric Addo (29), die weg moet bij PSV, kan tekenen bij FC Twente.

Jan Wuytens (21) mag blijven bij Heracles. Onze landgenoot tekende een nieuw tweejarig contract.

Arnar Vidarsson (29, ex-Lokeren) wordt volgend seizoen door FC Twente verhuurd aan De Graafschap, dat ook een koopoptie bedong op de IJslandse verdedigende middenvelder.

FC Zwolle dwong als laatste een ticket af voor de play-offs.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content