Opgericht: 1945

Voorzitter: Dragan Djuric

Stadion: Partizan (32.710 plaatsen)

Website: www.partizan.rs

Duurste transfer ooit: Ljubomir Fejsa (1,2 miljoen euro, Hajduk Kula, 2008)

Palmares: 22 titels, 11 bekers – Vorig seizoen in de CL: niet deelgenomen

Hoe gekwalificeerd? Pyunik Jerevan 3-1/1-0, HJK Helsinki 3-0/2-1, Anderlecht 2-2/2-2 (3-2 n.p.)

Vedette: Cleo

In 2008 ontdekte Rode Ster Belgrado de onbekende Braziliaanse aanvaller Cleo bij de Portugese derdeklasser Olivias e Moscavide. Maar doordat de voormalige topclub zwaar in de financiële problemen raakte en zijn uitbetalingen niet meer regelmatig nakwam, verhuisde de technisch vaardige maar vrij robuuste aanvaller naar uitgerekend de aartsrivalen van Partizan. Daar groeide de Zuid-Amerikaan uit tot de publiekslieveling, door zijn ongelofelijke schutterskwaliteiten en opportunisme voor doel. Er wordt van uitgegaan dat hij na dit seizoen zijn kans zal wagen in een Europese topcompetitie.

tactiek

Er wordt vooral gefocust op balbezit, met veel combinaties over de grond en een hoge snelheid van uitvoering. Het technisch vermogen in het team zit goed, er kan ook snel worden omgeschakeld en op de counter worden gespeculeerd. De coach maakt daarbij optimaal gebruik van een goede combinatie: jonge en hongerige talenten samen met verstandige routiniers zoals de inmiddels 36-jarige Mladen Krstajic. Vroeger waren er wel eens spelers die zich bezondigden aan balverliefdheid, een manco van veel Servische voetballers. Maar die kwaal bestaat niet langer, want de zin voor engagement en verantwoordelijkheid nam serieus toe. Alleen is de vraag of het hoge tempo en de vele ritmeveranderingen in de Champions League niet te veel schade zullen toebrengen en voor paniek zullen zorgen. Bovendien is de ploeg voorin serieus afhankelijk van de ingevingen van Cleo, het absolute paradepaardje. Een echt alternatief er er niet.

trainer – Aleksandar Stanojevic (Ser, 28/10/1973)

Hij geldt als het symbool van een nieuwe en jonge trainersgeneratie in Servië, die opvalt door haar motivatietechnieken en bijzondere aandacht voor het groepsgevoel. Aleksandar Stanojevic is afkomstig van Belgrado en verdiende als profspeler zijn sporen in eigen land en in Spanje. Maar als coach verloopt zijn loopbaan heel voortvarend. Hij voerde de nationale ploeg U19 in 2009 op het EK in Oekraïne meteen naar de derde plaats. In april 2010 werd Stanojevic de jongste coach in de clubgeschiedenis van Partizan. Hij realiseerde een kunststukje met de titel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content