Met Ronald Vargas trok Club Brugge dé belofte van Venezuela aan. Een toptransfer, zegt wie het weten kan. ‘Hij gaat een sensatie worden en een publiekslokker. Een schot in de roos voor Club Brugge.’

E steban Rojas, voetbaljournalist bij de Venezolaanse krant El Universal: “Dat Ronald Vargas vertrekt bij FC Caracas is voor mij enerzijds geen verrassing omdat het merendeel van de basiself vertrokken is. Anderzijds verrast het mij toch dat hij al zo snel naar Europa gaat. Hij is tenslotte nog maar 21. Bovendien had hij er nog maar net zijn eerste volledige seizoen met FC Caracas opzitten. Daarin speelde hij de pannen van het dak. Hij werd zelfs de leider van de ploeg, wat niet zo evident is, want bij FC Caracas spelen nogal wat internationals. Het leverde hem dan ook een selectie voor de nationale ploeg op. Kortom, alles leek voor hem nog maar te beginnen en veel mensen dachten niet dat hij nu al zou vertrekken.

“Het enige zwakke puntje dat ik bij hem zie, is zijn gebrek aan maturiteit. Hij verliest nogal snel zijn zelfbeheersing en dat heeft hem al veel onnodige rode kaarten gekost. Maar voor het overige is het een heel complete voetballer: hij barst van de techniek, is enorm snel met de bal aan de voet en heeft een goed schot, vooral in zijn rechtervoet. Maar ook zijn linkervoet is redelijk, zoals we gezien hebben in de oefenpot tegen Brazilië waarin hij scoorde met links. Bij FC Caracas nam hij trouwens alle corners en vrijschoppen voor zijn rekening. Qua positie is hij vrij polyvalent: je kunt hem achter de spitsen of op de flanken zetten.

“Ronald Vargas maakte zijn eerste doelpunt voor FC Caracas een aantal seizoenen geleden in de Venezolaanse bekerfinale tegen Unión Atlético Maracaibo. Toen hij mocht invallen, hadden de meeste supporters van FC Caracas nog nooit van de jonge snaak gehoord. Hij scoorde onmiddellijk een heel belangrijk doelpunt. Dat typeert hem ook. Het is een speler die niet bezwijkt onder de druk, een sterk karakter heeft, en als het moet zijn verantwoordelijkheid neemt. Zijn bijnaam La Perla (de parel, nvdr) kreeg hij overigens al snel omdat hij beschouwd werd als dé grote belofte van FC Caracas, maar dat hij zo snel zou doorbreken, hadden we niet verwacht.

“Vargas is opgegroeid in Caracas, maar hij is geen jongen uit de sloppenwijken, eerder uit de middenklasse.

“Ach, dat nandrolonverhaal (Ronald Vargas werd drie jaar geleden beschuldigd van het gebruik van het spierversterkende middel nandrolon, nvdr) wordt erger voorgesteld dan het is. De medische staf van de club ging daarin trouwens niet vrijuit. Het was veeleer een medische blunder dan een fout van de speler zelf. Daarna is er geen enkel probleem meer geweest met Vargas in die zin.

“Club Brugge is in Venezuela niet echt bekend bij de massa. De Belgische competitie in zijn geheel overigens niet. Sportjournalisten kennen hier wel Standard Luik en FC Boom omdat Stalin Rivas, een van onze beste voetballers ooit en bijgenaamd El Mago(de magiër, nvdr), daar begin jaren 90 speelde. AA Gent volgen we ook omdat Roberto Rosales, een andere Venezolaan, daar voetbalt. Rosales en Vargas zijn trouwens heel goeie vrienden, die samen opgeleid werden bij de jeugd van FC Caracas. Ik ben er zeker van dat de aanwezigheid van Rosales een rol gespeeld heeft in de keuze van Vargas voor België.”

Nederig

Luis Guillermo Venegas, voetbaljournalist van de Venezolaanse krant El Meridiano: “Vargas is een heel veelzijdige middenvelder, die goed meewerkt en collectief denkt. Hij heeft vista en laat zich niet intimideren op het veld. Hij kan een match beslissen met een individuele actie. Misschien heeft hij nog niet genoeg ervaring op het hoogste niveau, maar de kans die hij nu bij Brugge krijgt, zal hem alleen maar beter maken. Jullie zullen in ieder geval wel zien dat hij een stukje kan voetballen!

“Het is een heel nederige jongen die altijd openstaat voor de pers. Vriendelijk ook, zonder sterallures. Voor de rest heel gefocust op zijn job: voetballen.

“Ondanks het feit dat het Venezolaanse voetbal de laatste jaren een ontwikkeling gekend heeft, is een kans krijgen bij een Europese club toch eerder een uitzondering voor een Venezolaanse speler. Zoiets krijgt hier dan ook veel aandacht. Het zou abnormaal zijn mocht Vargas niet op het bod van Brugge ingegaan zijn.

“Vargas werd drie jaar geleden onterecht beschuldigd van nandrolongebruik. Spijtig genoeg had hij toen zijn vertrouwen gesteld in mensen van de club die hem het product hadden aangeraden. Hij werd in eerste instantie geschorst, maar later in beroep vrijgesproken. Hem treft dus geen schuld.

“Ik ben er zeker van dat hij zich zal aanpassen aan het Belgische voetbal. Het is een vechter. Het zal gewoon een kwestie van tijd zijn.”

Fantasie

Philip Valentiner, de ondervoorzitter van FC Caracas: “Of het vertrek van Vargas een groot verlies is voor de club? Luister, FC Caracas is een club die spelers opleidt, hen de kans geeft om zich in de kijker te spelen in de Venezolaanse eerste klasse en in de Copa Libertadores (een competitie die jaarlijks gespeeld wordt tussen de topclubs uit Zuid-Amerika en Mexico, nvdr), en hen zo in staat stelt een betere club te vinden, bijvoorbeeld een club uit België. We hebben trouwens nog meer jongens van zijn kaliber bij de jeugd rondlopen. Vargas is een heel balvaardige speler, een voetballer met veel fantasie. Hij is tweevoetig en komt makkelijk in de zestien, hoewel hij geen echte goalgetter is.

“Die jongen heeft bij ons alles bereikt wat er te bereiken valt. FC Caracas is de top in Venezuela. Alle jonge voetballertjes willen bij ons komen voetballen. Ik denk wel dat Ronald zich zal kunnen aanpassen aan het Belgische voetbal. Het was immers hij die onlangs geschiedenis schreef voor Venezuela door tegen Brazilië te scoren én een assist te geven, waardoor iets gebeurde wat nog nooit gebeurd was: Venezuela won tegen Brazilië. Dat bewijst niet alleen dat hij kan voetballen, maar ook dat hij een uitstekende mentaliteit heeft. Bovendien is hij rijper dan zijn leeftijdsgenoten. Ik vermoed dat hij een of twee jaar in België zal blijven en dan de stap zal zetten naar een grotere club. Hij is er erg op gebrand om in de UEFA Cup of de Champions League te spelen.”

Ploegspeler

Noel ‘Chita’ Sanvincente, coach van FC Caracas: “Vargas is een zeer offensief ingestelde speler die zowel op rechts als op links uit de voeten kan, maar ik vind dat hij het best tot zijn recht komt achter de spitsen. Hij is heel snel met de bal aan de voet. Hij gaat gemakkelijk zijn mannetje voorbij en kan dan de spitsen bedienen. Maar je kunt hem ook op de flanken zetten.

“Als persoon is hij heel rustig, eerder aan de stille kant, heel gemakkelijk in de omgang, ook met mij als coach. Venezolaanse voetballers breken gewoonlijk pas door op latere leeftijd, Vargas staat er nu al. Hij heeft zijn plaats in het eerste elftal van FC Caracas niet gestolen, hij toonde zich ook in de Copa Libertadores, én bovendien overtuigde hij bij de nationale ploeg. Maar uiteindelijk is hij nog maar een jongetje, hé.

“Bij ons heeft hij het afgelopen seizoen een enorme vooruitgang geboekt. Hij is echt ontploft. Het klopt inderdaad dat hij niet alle wedstrijden gespeeld heeft – niet door blessures hoor: bij ons was hij nooit geblesseerd. In het begin van het seizoen was hij vaak geschorst omdat hij nogal snel een kaart pakte. Louter te wijten aan een gebrek aan ervaring: hij reageerde vaak slecht op een verdediger die hem hard aanpakte. Die verdedigers wisten natuurlijk ook wel dat ze een van de beste spelers van Venezuela tegenover zich hadden, dus probeerden ze hem op alle mogelijke manieren uit te schakelen. Dat verteerde Vargas in het begin slecht, maar tegen het einde van het seizoen ging hij daar al rustiger mee om.

“Of hij in functie van de ploeg speelt? Zeker. Ik vind wel dat je een creatieve speler niet te veel aan banden moet leggen, maar hij werkt goed voor de ploeg. Ik heb hem vanaf het begin duidelijk gemaakt dat een offensieve voetballer ook defensieve taken heeft en aan het collectief moet denken. Dat heeft hij goed opgepikt. Vooral omdat hij heel ambitieus is en omdat hij ook wel wist dat hij in Europa zo zou moeten spelen.”

Publiekslokker

Dirk De Vriese ontdekte en scoutte Ronald Vargas in Venezuela: “Wij zitten met ons scoutingbureau al veertien jaar in Zuid-Amerika. We volgen alle toernooien van de -15 tot de -20 en ook de verschillende competities. Niet Brazilië en Argentinië, maar wel de ‘mindere’ landen. Zo kom je bij spelers als Vargas, maar ook Pizarro, Farfán en Guerrero, die we allemaal in België aangeboden hebben. Maar Belgische clubs moesten er niet van weten. Guerrero had getekend voor Gent, maar ze hebben hem moeten afstaan aan Bayern. Hij kostte iets, maar Gent was toen niet in de situatie om risico’s te nemen. Soms moet je dat wel eens doen.

“Vargas zal voor België een fantastische speler zijn. Technisch super, rechtsvoetig van nature, maar even goed met links, fantastisch spelinzicht, harde werker, schuwt de duels niet en kan voor zijn gestalte ook redelijk koppen. Hij gaat het heel ver brengen.

“Ik onderhoud goede contacten met zijn club – de voorzitter is een persoonlijke vriend van mij. Anders was hij naar Spanje of Italië getransfereerd. Dit is echt een schot in de roos vanwege Club Brugge. Gent beweert nu dat ze hem ook gezien hadden, maar het zit zo: wij gaan met ons scoutingbureau de clubs af en zij geven de posities aan die ze ingevuld willen zien. Gent heeft er twee gevraagd, maar de positie van Vargas zat daar niet bij. Toen hun scouts nadien naar de spelers voor die posities kwamen kijken, zagen ze ook Vargas. Tja, je kon er niet naast kijken. Maar hij is niet voorgesteld aan Gent, hij was een beetje ‘buiten prijs’ voor hen. Vargas is hét talent dat de laatste jaren doorbrak in Venezuela en werd door verschillende buitenlandse clubs gevolgd.

“Club Brugge heeft op het goede moment toegeslagen. Hadden ze gewacht tot na die wedstrijd tegen Brazilië, dan was het moeilijk geworden, want hij kon ook naar Spanje. We hebben met zijn ouders gesproken en gezegd dat België een goede tussenstap zou zijn. Hij zal gemakkelijk acclimatiseren, er zitten Spaans sprekende spelers bij Club Brugge, zoals Alcaraz en Leko en met Rosales heeft hij een vriend op 40 kilometer.

“Vargas stamt uit de middenklasse, hij is niets te kort gekomen en heeft net als Rosales een goeie mentaliteit. De eerste sport in Venezuela is nog altijd baseball, maar voetbal is dat aan het voorbijsteken. Er wordt technisch gespeeld, hard ook, alleen gaat het door de warmte soms iets langzamer. Echte toppers kunnen daarmee omgaan.

“Hij komt uit een dorp dat 20 minuten buiten Caracas ligt, maar het loopt uit de hand ginder: het wordt er stilaan gevaarlijker dan in Colombia. Je voelt, als je daar over straat loopt, constant de druk. Na de wedstrijd tegen Cruzeiro ben ik zelf overvallen: ik lag met de revolver tegen het hoofd op de grond. Dat is Zuid-Amerika. Ze zijn daar wel wat gewoon, maar als het nog erger wordt … Alle Zuid-Amerikaanse spelers willen daarom naar Europa gaan voetballen en wie daar blijft, wie niets heeft, moet zich aanpassen. Mocht hij genoeg geld verdienen, hij zou zijn familie ook naar België overbrengen.

“Ik geef hem een heel hoge slaagkans. Hij gaat een sensatie worden en een publiekslokker.” S

door steve van herpe & raoul de groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content