Hij kan zalven, maar ook slaan, de bondscoach. Dat bleek uit de selectie voor de wedstrijd in Santander tegen Spanje komende zaterdag. Wedstrijd die overigens pas om kwart voor tien begint. Zalven deed AiméAnthuenis Emile Mpenza, door een gezant naar Hamburg te sturen. In principe was die afspraak voorzien op een moment dat hij in België zou zijn, maar Emile blies die af, omdat hij vergeten was dat Hamburg op zondag speelde. En dus nam Karel Vertongen maandag het vliegtuig richting Hamburg. Het werd een moeilijk gesprek met een gesloten speler die eerst wat stappen in de richting van een terugkeer leek te zetten, maar na een gesprek in huiselijke kring tot het tegendeel besloot. Waarna vrijdag iemand van de bond opmerkte dat “Emile nu wel heel goed zal moeten spelen voor ze in Brussel nog eens aan hem gaan denken, want dat deze démarche toch wel van heel veel goeie wil getuigde.” Zeker omdat de spits ook in Hamburg, net als de hele ploeg, niet goed bezig is, wat blijkt uit de scoutingrapporten.

Dat de bondscoach zelf niet ging om eventuele plooien glad te strijken, leek hen normaal. Eén : eens je daarmee begint, is het hek van de dam ; en twee : als er problemen zijn met de coach, zou Emile dan man genoeg zijn om die rechtstreeks onder vier ogen uit te praten ? Dat was hij nu al niet in een gesprek met een neutraal figuur. Want dat er wel degelijk problemen met Anthuenis zijn, ook al deed de Lokeraar vrijdag zijn best om aan te geven dat hij Mpenza altijd had beschermd in moeilijke perioden, is intussen iedereen duidelijk die met de spits van Hamburg heeft gepraat. Inderdaad, Anthuenis selecteerde hem altijd als hij fit was, maar Emile maakt een onderscheid tussen selecteren en opstellen. De laatste basisplaats dateert al van maart 2003. Nadien viel hij nog in tegen Bulgarije en Estland. Ook tegen Frankrijk was voor Emile slechts een plaats op de bank weggelegd. Tussen de lijnen door proef je bij de speler teleurstelling om die behandeling.

Dat was het zalven, andere spelers werden geslagen. Jelle Van Damme mag een bank terug, naar de beloften. Tom Soetaers betaalt voor het niet spelen in Ajax. Nog opvallender is de afstraffing voor Sven Vermant en Walter Baseggio.

De selectie :

Doel : Peersman (Anderlecht), Herpoel (AA Gent)

Verdediging : Deflandre (Standard), Vanden Borre, Kompany en Deschacht (Anderlecht), Van Buyten (Hamburg), Valgaeren (Celtic).

Middenveld : Clement (Club Brugge), Bisconti (Nice), Tanghe (Utrecht), Daerden (Genk), Dufer (Caen), Goor (Feyenoord), De Mul (Ajax).

Aanval : Buffel (Feyenoord), Sonck (Ajax), Mbo Mpenza (Anderlecht), Huysegems (AZ)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content