Pierre Bilic

De fysical trainer van Lyon trekt aan de alarmbel.

“Ik denk niet dat er sprake is van veralgemeend dopinggebruik, want het voetbal is er zeker niet zo erg aan toe als het wielrennen. Maar er zijn wellicht wel enkele geïsoleerde gevallen”, verklaarde Robert Duverne aan Le Monde. De man in kwestie is niet de eerste de beste, want hij is verantwoordelijk voor de fysiek bij Lyon en had tijdens het WK in Duitsland dezelfde opdracht bij de nationale ploeg.

Jean-Marcel Ferret, de vroegere ploegarts van lesBleus, spreekt vol lof over Duverne. “Hij slaagt erin om het maximum uit de spelers te halen en zorgt voor heel wat animo.” Duverne legt uit dat het belangrijk is om goed te doseren. “Mijn werk bestaat er gewoon in de spelers zo goed mogelijk fysiek voor te bereiden, zodat ze op het veld het verschil kunnen maken met hun voetballend vermogen.”

Bij Lyon bevestigt middenvelder Juninho dat hij Duverne de beste conditietrainer ter wereld vindt. Als iemand van zo’n niveau allusies maakt op mogelijk dopinggebruik krijgt dat natuurlijk de nodige weerklank. “De bedragen van de tv-rechten zijn enorm hoog en spelen een bepalende rol”, zegt Duverne. “De media vragen steeds meer. Franse teams die in de UEFA Cup aantreden moeten volgend seizoen op donderdag spelen. Ze zijn verplicht om 48 uur later alweer het beste van zichzelf te geven in de Franse competitie. Het is duidelijk dat men bij die kalenderbeslissingen niet echt luistert naar de coaches, conditietrainers en sportartsen. Eigenlijk kan dit niet. Voetbal is een mediaproduct en moet voor spektakel zorgen. Maar zo dreigt in feite even veel overdaad als in de Ronde van Frankrijk, waar bergritten met vier of vijf cols elkaar opvolgen en waarna de renners ook nog eens zestig kilometer tegen de chrono moeten rijden.” De boodschap van Duverne klinkt vrij duidelijk.

Ondertussen werd Lyon in de Champions League uitgeschakeld door AS Roma. De Franse kranten lieten niet na erop te wijzen dat de club dus nog niet dezelfde status heeft als Marseille, dat in 1993 onder Raymond Goethals het kampioenenbal won.

Gérard Houllier blijft ook volgend seizoen trainer van Lyon.

PSG-voorzitter Alain Cayzac deed een uitdrukkelijke oproep om alles in het werk te stellen om de club uit de gevarenzone te halen. Zijn oproep richtte zich trouwens ook tot de supporters. David Hellebuyck kloeg het hooligangedrag aan van een veertigtal fans, die een opa en een zwangere vrouw zouden hebben geslagen.

Luigi Pieroni werd in de door Nantes met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Nancy na 66 minuten vervangen.

Jan Koller scoorde het doelpunt van Monaco op Toulouse (1-1).

De Canadese industrieel Jack Kachkar lijkt dan toch niet in staat te zijn om alleen Marseille aan te kopen. Robert-Louis Dreyfus werkte ondertussen een noodplan uit, terwijl andere bronnen melden dat er mogelijk drie nieuwe kandidaat-overnemers zullen opduiken. Voorzitter Pape Diouf is ondertussen nog lang niet zeker dat trainer Albert Emon kan blijven. “Vandaag wordt zijn positie niet bedreigd. Maar je weet nooit wat er de komende weken kan gebeuren.” In de zoektocht naar versterking valt de naam van de Argentijnse spits Carlos Tevez, op een zijspoor bij West Ham, steeds nadrukkelijker.

Zinédine Zidane deed de glamourbladen Voici en Gala een proces aan. De voormalige international kreeg van de rechtbank gelijk : beide magazines moeten de vroegere middenvelder een schadevergoeding betalen van tachtigduizend euro.

PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content