In de Serie A grijpen de dertigers de macht.

“Ik ben weer thuis.” Met deze woorden keerde Paolo Di Canio (36) na veertien jaar terug naar Lazio Roma. De middenvelder verliet de club van zijn hart op het einde van het seizoen ’89-’90 om naar Juventus te gaan (’90-’93), gevolgd door Napels (’93-’94), opnieuw Juventus (’94-’95) en Milan (’95-’96). Daarna begon Di Canio aan een lang avontuur in Groot-Brittannië met Celtic Glasgow (’96-’98), waar hij verkozen werd tot Speler van het Jaar, Sheffield Wednesday (september ’98-januari ’99), West Ham (’99-2003) en Charlton Athletic (2003-2004). Vanaf het moment dat hij aan het hoofd kwam bij Lazio beloofde voorzitter Carlo Lotito de supporters dat hij er alles aan zou doen om de spelverdeler opnieuw naar Rome te halen. Hij hield woord en maakte van Di Canio zijn eerste grote transfer.

“Fysiek verkeer ik in goede conditie. Ik heb goed meegetraind met de groep waarvan ik deel uitmaakte en volgde daarnaast nauwgezet een persoonlijk programma dat speciaal voor mij opgesteld werd”, zegt Di Canio. “Ik ben klaar om me in te zetten voor de club en Mimmo Caso, ook al heeft de trainer me nog niet gezegd wat zijn plannen zijn en hoe hij mij zal inpassen in de ploeg. Ik zal geen enkele moeite hebben om me te integreren in deze nieuwe groep, ik ben blij dat ik raad kan geven aan de jongeren. In ieder geval ben ik tot alles bereid, zelfs op de bank zitten.”

Dit gezegd zijnde, lijkt het er steeds meer op dat de ouden van dagen het seizoen 2004-2005 zullen beheersen. De Serie A riskeert een toernooi te worden voor spelers die ouder zijn dan 33 jaar. Op het moment dat Di Canio zijn terugkeer naar Lazio wereldkundig maakte, telde de Serie A liefst zestig spelers ouder dan dertig. Drieëntwintig onder hen spelen bij pas gepromoveerde clubs zoals Livorno, waar de 37-jarige aanvaller Igor Protti het mooie weer maakt. De lijst is lang en bevat ronkende namen als Gianfranco Zola (38), die een belangrijk aandeel had in de promotie van Cagliari. Tot dezelfde generatie behoren ook Gianluca Pagliuca en Luca Marchegiani, de doelmannen van respectievelijk Bologna en Chievo, Nestor Sensini, de ruwe verdediger van Udinese, en de Milanisti Cafu en AlessandroCostacurta. Zonder nog te vergeten dat bij de landskampioen de 36-jarige Paolo Maldini naar voren wordt geschoven als hét voorbeeld van de moderne speler die zich staande houdt met inzicht en standvastigheid. De kapitein begint er aan zijn eenentwintigste profseizoen op het hoogste niveau. (NR)

Francesco Totti ligt er voor een maand uit. De kapitein van AS Roma bleef tijdens een training in New York met zijn voet in een kuil haken en blesseerde zich aan de meniscus. Hij werd in allerijl teruggevolgen naar Italië, waar men na uitgebreid onderzoek oordeelde dat een operatie voorlopig niet nodig is. Cristiano Lucarelli (28) tekende een contract van vijf jaar met Livorno. De aanvaller zal 650.000 euro per jaar gaan verdienen in de Serie A en 500.000 euro in geval van degradatie. Jaime Valdes (22), de Chileense middenvelder van Bari, vertrekt naar Fiorentina. AS Roma zou 7,2 miljoen euro betaald hebben voor Simone Perrotta. Hij zal 2,8 miljoen per jaar verdienen en dat vier jaar lang. De supercup tussen Milan en Lazio zal op 21 augustus gespeeld worden in Tripoli. Bij Juventus verstuikte middenvelder Mauro Camoranesi zijn linkerknie. Fausto Rossini (26), de aanvaller van Atalanta, verkast naar Sampdoria. (NR)

NR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content