Oudejaarsavond in Genval

© PHOTONEWS

Niet altijd konden de spelers van Anderlecht in gezinsverband oudejaarsavond vieren.

Na de competitiewedstrijd tegen AA Gent vertrok de kern van Anderlecht op vakantie. Ze kunnen de eindejaarsfeesten binnen hun familie doorbrengen. Even de batterijen herladen, alvorens er op 5 januari wordt vertrokken op trainingskamp naar La Manga. Het valt af te wachten hoe de toekomst van de club er zal uitzien met binnen twee maanden een nieuwe voorzitter, Marc Coucke.

Niet altijd was de winterstop een moment van verpozing. Ooit was Anderlecht de eerste Belgische club die op oudejaarsavond op afzondering ging. Dat was in 1981/82, toen Tomislav Ivic de club leidde. Anderlecht moest op 3 januari een bekermatch spelen op Waterschei. Een lastige klus en Ivic vertrouwde zijn spelers niet. Dus werd er op afzondering gegaan, in een chique hotel in Genval. Sport ’80, de voorloper van dit blad, stuurde een journalist en een fotograaf mee, dat was in die tijd geen probleem. De verslaggevers zagen hoe de spelers zich gruwelijk ergerden, al had Ivic wel een gunst toegestaan: om middernacht mocht iedereen kort naar zijn echtgenote bellen.

Anderlecht verloor de wedstrijd met 3-1, terwijl de meeste spelers van Waterschei in de overgang van oud naar nieuw amper hun bed hadden gezien. Ze stonden met kleine oogjes op het veld, maar ze vochten als leeuwen, gedirigeerd door Pier Janssen. Het was de bedoeling dat Sport ’80 groot met dit verhaal zou uitpakken. Hoe Anderlecht dankzij die retraite de volgende ronde van de beker haalde, dat moest de teneur van het verhaal worden. De hoofdredacteur besloot dan maar van publicatie af te zien. Waterschei zou dat seizoen de beker winnen.

Tomislav Ivic was een bevlogen vakman. Hij kwam met ideeën die resoluut braken met de stijl van het huis. Zo vond dat hij de beste voetballers achteraan moesten geposteerd worden omdat daar de meeste ruimte lag om een aanval op te bouwen. Ivic werkte een systeem uit met één enkele spits, Kenneth Brylle. In zijn drang naar perfectie ging hij zo ver dat hij de Deen eens de huid vol schold nadat die een goal had gemaakt. Ivic vond dat Brylle in die fase een voorzet had moeten geven. De extreme bezetenheid van Ivic zorgde uiteindelijk voor gemor in de spelersgroep. Hij werd in september 1982 ontslagen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content