Lierse wordt al veel te snel veroordeeld, vindt Bob Peeters (33). ‘Ook al weten we dat we met dit materiaal dit jaar niet Europees zullen voetballen.’

1 Hoe vaak heb je je al beklaagd dat je een topclub als Genk inruilde voor Lierse ?

Bob Peeters : “Het is even slikken als ik zie hoe goed zij het doen, maar ik heb me mijn overstap nog geen dag beklaagd. Ik heb hier zelf voor gekozen. Willy Reynders zag me liever niet vertrekken, omdat Bosnjak het type spits was dat hij perfect met mij zag samenspelen. Die was heel complementair geweest omdat hij heel goed naar de tweede bal loopt. Peeters-Bosnjak zou meer complementair zijn dan Vandenbergh-Bosnjak. In het systeem dat ze nu spelen had ik best kunnen spelen, maar ik heb een keuze gemaakt waar ik nog altijd achter sta. Ik heb mijn nek uitgestoken, het is niet omdat dat op dit moment tegenvalt dat ik de handdoek in de ring gooi.”

2 Welke aanvallende opties behoudt Lierse als jij straks nog eens uitvalt ?

“Duidelijk is dat Kristof Snelders goed functioneert met een targetman naast zich. Jatta kan de bal bijhouden. Hij heeft weinig ervaring maar kan alleen maar bijleren door te spelen. Kane Develer is een ongelofelijke speler in de zestien. Alleen moet hij leren dat niet alleen afwerken belangrijk is, maar ook je vrijspelen of duels aangaan. Als je Develer op training tien keer aanspeelt, schiet hij de bal acht keer binnen, maar met een verdediger op zijn huid heeft hij nog wat te leren. Hij heeft van alle spelers hier wel het meeste scorend vermogen. ”

3 Waarom klikte het niet tussen jou en Dragan Mrdja ?

“Omdat Mrdja het type spits is dat helemaal alleen voorin moet lopen in een counterploeg. Als je je laat terugzakken en hem kan wegsturen, is hij waardevol, maar zoals tegen Lokomotiv Moskou als aanspeelpunt fungeren is voor hem moeilijk. Het kan ook aan mij liggen. Ik rendeer iets beter met rond mij een kleine woelwater als Snelders, die loopt naar alle ballen. Snelders is meer complementair met mij, sterker ook in de combinatie dan Mrdja. Kristof anticipeert heel goed op mij, Mrdja speelde iets meer zijn eigen wedstrijd. Vorig jaar scoorde hij maar twee keer in twintig matchen.”

4 Welke lichtpunten zie je bij Lierse ?

“Een aantal jonkies met een enorme progressiemarge : Seth De Witte, Yoni Buyens of onze jonge doelman Nathan Goris : een ongelofelijk talent is dat. Als die binnen vijf jaar niet aan de poort van de nationale ploeg klopt, ken ik niets van voetbal. Ik hoop dat hij zijn verstand gebruikt en bij Lierse blijft, zich niet gek laat maken door managers of wat extra geld dat hij elders kan verdienen. Met Goris en een paar anderen heeft Lierse goud in handen. Dat mag je niet weggooien door nu al te veel van hen te verwachten.”

5 Veel observatoren die andere ploegen volgen, noemen Lierse de zwakste ploeg die ze al aan het werk zagen. Waarom redt Lierse zich desondanks straks toch ?

“Ik denk niet dat wij de zwakste ploeg hebben in de eerste klasse. Alleen is het nu even zoeken naar de juiste combinaties op het veld. Zodra een geolied elftal op het veld staat, komt de kentering.”

6 Waarom slikken jullie zo makkelijk goals ?

“Als ik dat maar eens wist … De wedstrijdanalyses vooraf zijn goed, we weten wat de tegenstander gaat doen, maar in het begin van elke helft is er sprake van concentratieverlies. Dat gaf ik een paar weken geleden ook aan, dat Lierse soms eens op een speeltuin lijkt. Als vier, vijf basisspelers een kwartier dertig procent onder hun niveau presteren, krijg je ook van Cercle of Zulte Waregem slaag. Maar ik wil hier niet wild om me heen slaan, ik moet ook mijn verantwoordelijkheid opnemen. Ik ben deel van het geheel, moet mijn steentje bijdragen om daar onderaan weg te raken.”

7 Wat kan jij Lierse nog bijbrengen ?

“Ik wil jongens die naast of achter mij spelen beter laten renderen. Me op het veld zo opstellen dat als de verdedigers achterin geen oplossing vinden ze mij diep kunnen aanspelen. Met drie spitsen heb ik meer kans om mijn duels te winnen omdat ik dan meer om me heen lopende mensen vind dan met twee spitsen.”

8 Heb je niet te veel gewicht op je schouder genomen ? Je was niet fit toen de competitie begon.

“Ik wist tevoren dat ik heel veel druk op mijn schouders zou krijgen, dat ik met nog een paar anderen de jonge spelers moest meetrekken. Daarom nam ik mijn verantwoordelijkheid en kwam zonder één minuut te spelen in de voorbereiding toch aan de aftrap in Charleroi. Ik wist dat ik toen niet fit was. Misschien voel ik daar nu de terugval van, omdat ik te snel herbegonnen ben. Dat moet dan maar. Ik probeer Lierse te helpen, dat kan alleen door te spelen. Dat gaat al eens met wat pijn. Ik ga niet op tachtig procent spelen als het niet nuttig is voor het team. Op Cercle had ik misschien beter niet gespeeld, maar ik wilde de trainer en de ploeg niet in de steek laten op een moment dat het systeem op mij afgestemd werd. Tegen Gent was het medisch niet verantwoord geweest om op het veld te staan.”

9 Heeft Lierse op alle posities voldoende materiaal om zich te redden ?

“Dat er geen linksback is, ziet iedereen. Seth De Witte speelt ook liever verdedigende middenvelder. Lierse had ook maar drie weken tijd om spelers te kopen, door die eindronde. Toen Anderlecht al bezig was met zijn transfers, wist Lierse nog niet eens of het nu nog zou bestaan. In januari kunnen we nog iets halen als het nodig is. Met zoveel nieuwe spelers kon ik vooraf ook moeilijk inschatten wat deze ploeg waard was. Ik heb ook wel eens met een speler hier of daar gebeld, maar de meesten lagen nog onder contract. Als ze me straks vragen om iemand te bellen die ik ken, praat dat makkelijker dan wanneer een bestuurslid belt. Dat is ook wat ik hier heb afgesproken, dat ik de club wil helpen met mijn ervaring.”

10 Zou een andere trainer à la Cartier, die met een beperkte groep een maximaal resultaat haalt, met dit Lierse al meer punten hebben ?

“Ze hebben een totaal andere ingesteldheid : Cartier voetbalt vanuit een 0-0 en probeert die ene kans te benutten. René Trost is iets aanvallender ingesteld. Cartiers stijl is niet de onze. Wij hebben dat type spelers niet, die keihard zijn, alles wegsjotten en soms durven niet te voetballen. Ik vind de trainingen van Trost goed voor de ontwikkeling van spelers. Als je alleen ballen wegtrapt, volstaat dat om je dit jaar te redden, maar ben je over twee jaar geen betere voetballer. Als wij dit jaar in eerste blijven, zullen deze jongens over twee jaar zoveel beter zijn dat Lierse weer hoger kan mikken.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content