Tussen 1987 en 1991 beleefde de ondertussen 61-jarige Jupp Heynckes als trainer zijn glorieperiode bij Bayern München. Tweemaal werd de oud-aanvaller kampioen, wat hem bijzonder veel voldoening schonk. Hij blijft immens populair in Beieren, wordt er erg gerespecteerd voor de titanenarbeid die hij verrichtte. Heynckes telt in München naar eigen zeggen nog veel vrienden. Na zijn passage bij Bayern vijftien jaar geleden veroverde Heynckes maar één titel, maar dan wel eentje die kan tellen : in 1998 versloeg hij met Real Madrid in de finale van de Champions League Juventus met 1-0. Een hoogtepunt, waardoor hij plots als wereldtrainer werd aanschouwd. Maar het werd ook het laatste duel van Don Jupp, want een vroege bekeruitschakeling en een schamele vierde plaats in de Primera División volstonden niet voor de Spaanse topclub.

Via omzwervingen bij Benfica, Athletic Bilbao en Schalke 04 geraakte Heynckes sinds afgelopen zomer opnieuw onder dak bij Borussia Mönchengladbach. De club van zijn hart, waarmee hij in 1971, 1975, 1976 en 1977 het kampioenschap veroverde en in 1973 ook nog eens de Duitse beker won. Een perfect huwelijk, zo leek het, want de verloren zoon werd binnengehaald door sportief directeur Peter Pander. Maar al even snel verviel Don Flop in oude fouten : te stuurs, totaal niet modern met zijn voetbalopvattingen en tactiek, wat leidde tot alsmaar meer ergernis bij de vedetten op het veld en binnen de bestuurskamer. Heynckes staat bekend als Überprofi. Hij weigert steevast van zijn lijn af te wijken en kijkt totaal niet naar namen. “In Spanje doen ze het zo”, is zijn stelregel waarmee hij zijn spelers probeert te overtuigen.

Rudi Asssauer verklaarde al eerder dat Heynckes te veel blijft vasthouden aan zijn ideeën uit de jaren zestig en zeventig. “Flauwekul”, verklaarde Pander onlangs in die Welt. “Het blijft jammer dat deze clichés een klassetrainer als Jupp blijven achtervolgen. Bij welke coach blijft er dan niks uit het verleden hangen, waarmee hij succes boekte.”

Heynckes, die almaar meer onder druk komt te staan, onderhoudt geen al te beste relatie met de media. Voor hen is hij een oude brompot, die te veel roteert en zijn spelers te weinig vertrouwen schenkt. Kicker kwam tot de conclusie dat Gladbach de ploeg is die het meest spelers (25) gebruikte tijdens de eerste seizoenshelft. Zelfs WK-held Oliver Neuville en de Argentijnse spelmaker Federico Insua (26), die voor vier miljoen euro werd weggehaald bij Boca Juniors, verhuisden al naar de invallersbank.

FSV Mainz 05, de hekkensluiter in de Bundesliga, contracteerde voor de terugronde de Roemeense spits Marius Niculae (25), die vorig seizoen nog voor Standard uitkwam en sinds afgelopen zomer zonder club zat.

Mehmet Scholl (36) stopt op het einde van dit seizoen met voetballen. Dat maakte Uli Hoeness, de manager van Bayern München, vorige week bekend. De middenvelder speelde al 384 competitieduels voor de ploeg uit Beieren en scoorde daarin 97 keer. Hij verzamelde ook 36 caps. Owen Hargreaves mag de club niet verlaten, ondanks interesse van Manchester United. Sebastian Deisler (26) viel uit met een verrekking in de linkerdij.

VfL Wolfsburg huurt tot het einde van het seizoen de Paraguayaanse middenvelder Julio dos Santos (23) van Bayern München. De Zuid-Amerikaan moet ervaring en speelritme opdoen.

Cacau (25) kreeg een nieuw contract bij VfB Stuttgart tot 2010.

Om de sportieve crisis in de tweede seizoenshelft het hoofd te bieden, roept Thomas Doll (HSV) zijn spelers een week eerder terug uit verlof. Volgens de oud-international zijn die dagen extra nodig om de fysieke gesteldheid te verbeteren en te schaven aan het spel. Op 26 december mag ook Vincent Kompany zich melden.

Sören Larsen, de onfortuinlijke Deense international van Schalke 04, onderging op amper een week tijd twee operaties. Eerst ging de 25-jarige spits onder het mes voor een slepende enkelblessure, een paar dagen later werd zijn neus geopereerd om hem te verlossen van chronische sinusitis.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content