Bij Udinese zat een trainerswissel er al eerder aan te komen. Na de nederlaag van vorige woensdag stond de ploeg elfde, op vier punten van de degradatiezone. Eerder raakte het team met trainer Serse Cosmi al niet door de eerste ronde van de Champions League. Cosmi, vorig jaar bij Genoa en daarvoor bij Perugia, was de opvolger van Luciano Spalletti, die na het afdwingen van de historische Champions Leaguedeelname overstapte naar AS Roma.

Cosi wordt nu vervangen door Loris Dominissini en Nestor Sensini, die zijn spelersloopbaan drie maanden vroeger dan voorzien beëindigt. De Argentijn, die in oktober veertig wordt, voetbalde achttien jaar in de Serie A, waarvan acht bij Udinese, de club waar hij in 1989 zijn Italiaanse debuut maakte. Na vier jaar werd hij één jaar uitgeleend aan Parma om er de geblesseerde Georges Grun te vervangen. Vanaf 1994 voetbalde hij opnieuw voor Udinese (één jaar), Parma (vijf jaar), Lazio (twee jaar), Parma (twee jaar) tot zijn terugkeer naar Udinese in 2002. Omdat hij geen trainersdiploma heeft, haalde Udinese Loris Dominissini, ex-voetballer en hulptrainer bij Udinese.

De trainerswissel bij de Toscaanse havenclub Livorno baarde meer opzien. Het team heeft nog volop uitzicht op Europees voetbal en toch stapte trainer Roberto Donadoni vorige maandag op omdat hij zich niet meer gesteund voelde door voorzitter Aldo Spinelli. Die stond eerder dit seizoen al twee keer op het punt de trainer te ontslaan, maar bedacht zich telkens in extremis. Na een nieuwe woedeuitval van Spinelli hield Donadoni de eer aan zichzelf. De 42-jarige ex- Europabekerwinnaar (met Milan) was trainer bij Livorno sinds januari vorig jaar. Eerder werkte hij er al eens een jaar in het seizoen 2002-2003. Zijn opvolger is meteen de oudste trainer in eerste klasse : de 68-jarige Carlo Mazzone debuteerde als trainer al in 1968 bij toenmalig derdeklasser Ascoli. Na zondag is hij nog negen wedstrijden verwijderd van het record van Nereo Rocco, die in totaal 787 matchen in de eerste klasse coachte.

Palermo protesteerde, samen met de Italiaanse ambassade in Praag, tegen een aankondiging op de website van Slavia Praag, Europees tegenstander in de UEFA-beker. Slavia beeldde twee spelers van Palermo af met een donkere zonnebril en borsalinohoed. De titel ‘Kosa Nostra’ verwees nog meer nadrukkelijk naar een mogelijke link met de Siciliaanse maffia. Na protest werd de beeltenis aangepast. Eerder maakte ook een vorige tegenstander, Anorthosis Fa- magusta, een soortgelijke link waar de Siciliaanse club niet gelukkig mee was.

AS Roma won zondag zijn negende opeenvolgende wedstrijd en evenaarde daarmee het seizoensrecord van Ju- ventus, dat de eerste negen competitiewedstrijden won. Het absolute record delen Juventus, Milan en Bologna, die decenni-

en geleden elk in een ander jaar tien matchen na elkaar wonnen.

Aanvaller Vincenzo Montella maakte vorige week zijn comeback bij AS Roma na 73 dagen blessureleed. Hij viel in en startte ook zondag weer op de bank. Vorig seizoen eindigde Montella met 21 goals als derde in de Italiaanse topschutterslijst. Dit jaar scoorde hij nog maar één goal.

Vorige week hernamen Juventus en de manager van Zlatan Ibrahimovic de gesprekken over een nieuw contract. De Zweed heeft nog een verbintenis tot 2008 maar wil een aanzienlijke loonsverhoging die in verhouding staat tot zijn faam. Met 2,5 miljoen euro per jaar zit Zlatan ver onder het niveau van het salaris van Patrick Vieira, die met meer dan 5 miljoen de best betaalde Juventusspeler is, op korte afstand gevolgd door vijf andere voetballers bij Juve.

VOLGENDE SPEELDAG

19/02 Udinese – Siena, Lecce – Reggina, Treviso – Parma, Chievo – Palermo, Fiorentina – Lazio, Messina – Juventus, Livorno – Inter, Roma – Empoli, Milan – Cagliari, Sampdoria – Ascoli

TOPSCHUTTERS

1. Toni (Fiorentina) 22 goals ; 2. Trezeguet (Juventus) 18 goals ; 3. Totti (AS Roma) 15 goals ; 4. Shevchenko (AC Milan), Gilardino (AC Milan) 14 goals.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content