Opvolgers van het ECC (m/v)

© BELGAIMAGE

Het verdwijnen van het ECC betekende niet het einde van internationale tennistoernooien in België. Al in 1999 wordt op de terreinen van Beerschot de (bescheiden) Flanders Women Open georganiseerd, inspelend op de ontbolstering van Kim Clijsters (15) en Justine Henin (16), die er haar allereerste WTA- titel behaalt. Er volgden nog twee edities van het toernooi waarna Bob Verbeeck, CEO van sportmarketingbureau Octagon-CIS, in 2002 overneemt met de Proximus Diamond Games, voortdrijvend op de successen van Clijsters en Henin. Opnieuw met het Sportpaleis als decor, én met een nieuw diamanten racket ter waarde van één miljoen euro.

Venus Williams wint de eerste twee edities (2002/03), gevolgd door Clijsters (2004) en drie keer Amélie Mauresmo (2005/06/07), die in navolging van Ivan Lendl het befaamde racket in haar kluis mag steken. Henin triomfeert in de laatste Diamond Games (2008), waarna – na drie edities van de Brussels Open (2011/12/13) – het eventbureau Golazo in 2015 nog een poging onderneemt in het Antwerps Sportpaleis. Dat blijkt, nochtans met Clijsters als toernooidirectrice, een doodgeboren kind.

In 2016 brengt Tennium, een internationaal bedrijf gespecialiseerd in tennis, een nieuwe (mannelijke) boreling ter wereld: de European Open, gewonnen door de Fransman Richard Gasquet, die dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt in de Antwerpse Lotto Arena. Totale prijzenpot: 589.185 euro. Zonder racket. Om dat te bewonderen (het ECC-exemplaar) moet u naar het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content