In vergelijking met de voorgaande jaren was misschien alleen een verklarend woordenboek Nederlands-Frans het extra voorwerp dat Francky Dury moest meenemen naar de trainingen van neo-eersteklasser SV Zulte-Waregem. Zijn kern onderging immers een zekere verfransing met de komst van Silvio Breleur, Michaël Wiggers, Matthieu Verschuere en eventueel ook nog Frédéric Dindeleux, de schoonbroer van Eric Joly, die vijf seizoenen voor Rijsel speelde en de laatste zes jaar uitkwam voor het Schotse Kilmarnock. De kopbalsterke verdediger is nog tot eind deze week op proef, samen met Jude Vandelanoitte, die na zes jaar Griekenland graag wil terugkeren naar de club van zijn hart. Daarom liet hij zijn contract bij tweedeklasser Panserrikos, dat nog zes maanden liep, ontbinden. Beiden kregen in ieder geval groen licht van Dury, die daarmee hoopt het huidige manco binnen het elftal – een gebrek aan linksvoetigen – op te lossen. Bijkomend voordeel is echter ook dat zowel Dindeleux als Vandelanoitte polyvalent zijn, waardoor ze centraal in de verdediging kunnen worden ingezet.

Met hun eventuele aanwerving is de kern van 24 spelers volledig : Dury beschikt over 21 veldspelers en drie doelmannen. Hij streefde naar een dubbele bezetting en werd op zijn wenken bediend door het bestuur. Bovendien houdt de West-Vlaamse federaal agent er rekening mee dat jongeren als Lander Van- steenbrugghe, Philippe Buyssens en ook Wouter Vandendriessche nog wat het métier moeten leren. “Waar een wil is, is een weg”, luidt het credo van Dury, die ook weet dat Breleur en Wiggers nog een aanpassingsperiode aan eerste klasse zullen nodig hebben. “Mijn kern is echter vrij evenwichtig samengesteld. Je hebt de kampioenenploeg van vorig seizoen, een blok dat vrijwel integraal behouden bleef, en de nieuwkomers, die voor een meerwaarde moeten zorgen. Het kan niet altijd bingo zijn, maar ik ken – in alle bescheidenheid – de plaats van SV Zulte-Waregem : vlot meedraaien in de middenmoot.”

Zijn optimisme ondersteunt Dury met de ervaring van zijn eerste trainingsweek. Daarin merkte hij dat zijn basisaccenten (een vlotte balcirculatie, offensief spel, combinatievoetbal in de diepte met kruispassen en niet langer veelvuldig breien in de breedte) door de voltallige kern snel en probleemloos werden opgepikt. Boven- dien volgde al een eerste evaluatie en informatisering van de fysieke testen in het Gentse UZ, waarna door behulp van Polar uiterst precies iedere speler individueel gevolgd kan worden via de hartslagfrequentie.

Na de voorbereidingsperiode, waar dagelijks om halfzes gedurende twee uur bijzonder intensief wordt getraind, moet er rekening worden gehouden met de indeling profs en niet-profs. Dury stippelde een modeltrainingsweek uit : vijf collectieve trainingen, dinsdagnamiddag individuele krachtsessies en op woensdag een extra oefengalop voor de profs. Dat geeft hem de gelegenheid om met die ervaren spelers wat ideeën te wisselen en detailwerk te verrichten. Om geen aparte groepen te verkrijgen, voorziet Dury zondag een teambuildingdag voor veertig personen in Deinze. De spelers en hun partners worden uitgenodigd voor een partijtje boogschieten, wateroriëntatie en een afsluitende barbecue. “Zoals de laatste vier jaar altijd het geval was, wil ik alleen maar met veel plezier werken. De trein zit al goed de rails, ik moet er als machinist alleen maar voor zorgen dat de locomotief de juiste richting blijft volgen”, omschrijft de trainer zijn voornaamste taak. (FV)

FV

‘Ik ken de plaats van SV Zulte-Waregem : vlot meedraaien in de middenmoot.’ (Francky Dury)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content