Opnieuw beginnen

© BELGA

Een ploeg die pas in de laatste seconde het behoud verzekerde na een schier onmogelijke achtervolging heeft flink wat versterking nodig, vond trainer Makélélé. Die kreeg hij, maar nog onvoldoende. Net voor de competitiestart wilde hij absoluut nog twee à drie ervaren spelers, maar zo lang de vaste waarden van vorig jaar op wie hij niet meer rekent (linkerflankspeler Schouterden en diepe spits Leye) niet bewegen, zit alles vast.

Het basiselftal van KAS Eupen is eersteklassewaardig, maar niet elke positie is dubbel bezet. Met de terugkeer van Milicevic naar zijn eerste Belgische club krijgt kapitein García extra steun. Jong talent uit de Aspire Academy kwam deze zomer niet over. Dat is voor in de winter.

De grootste verrassing is dat Van Crombrugge, aangekondigd als vertrekker, bij de competitiestart nog tussen de palen staat. Sportief een goeie zaak, want de doelman had een flink aandeel in het behoud.

Voorin verliest Eupen wel een pak goals met het opzijschuiven van Leye (negen doelpunten, vier assists) en het niet behouden van de getalenteerde maar te dure Kone.

Verdediging

Van Crombrugge kon naar Italië maar de transfer naar Sassuolo sprong op het laatste moment af. Achterin blijft Blondelle als enige verdediger van vorig jaar in de basis, tenzij er toch geen goed bod komt voor de Senegalees Wague, Eupens eerste WK-speler ooit. Blijft hij, dan wordt Wague, amper anderhalf jaar in een profclub, rechtsachter in plaats van de Duitse aanwinst Schauerte. Op links lijkt nieuwkomer Keita (ex-FC Birmingham) nu al een certitude, terwijl het uitkijken is hoe Aspiretalent en kersvers Senegalees international Aw zich op die positie ontwikkelt. Naast Blondelle speelt de nieuwe Spanjaard Molina tenzij Lotiès, vorig seizoen gestart als basisspeler, zich terug in de ploeg knokt, of Gnaka, anderhalf jaar geleden in de winterstop samen met Wague uit Doha overgekomen, die plaats opeist.

Middenveld

Goed nieuws voor alle voetballiefhebbers: de Spaanse klassespeler García gaat nog een jaar door! Alleen al zijn aanwezigheid op het veld rechtvaardigt een verplaatsing naar Eupen, al blijft García net als vorig jaar de achillespees van de ploeg omdat er simpelweg geen alternatief is voor hem. Mulumba lijkt de vaste keuze om de organisatie voor de verdediging te bewaken. Op de flank moet Ocansey na een haperend seizoen maar eens tonen dat hij een van de spelers is die Aspire in de vitrine wil zetten, na Onyekuru en Wague. Op de flank kwamen Yagan en Laurent transfervrij over van het failliete Lierse. Benieuw of de technisch vaardige centrale middenvelder Amani, die in zijn eerste seizoen een revelatie was maar vorig jaar bleef haperen, zich in zijn derde jaar helemaal doorzet.

Opnieuw beginnen

Aanval

Vorig jaar viel de aanval bij de competitiestart veel te licht uit. Verdier bleek een miscast, gelukkig zorgde Leye met negen competitiegoals en vier assists voor aansluiting onderin, maar het klikt niet tussen hem en de trainer. Kone, een goeie wintertransfer, is alweer weg. Met Pollet, die na moeilijke jaren bij Gent en Charleroi aast op rehabilitatie, de snelle en hard werkende Japanner Toyokawa, dé man van de match van het behoud, met drie goals en een assist, en Raspentino, die vorig seizoen de verwachtingen niet helemaal inloste, moet Makélélé het voorlopig doen.

Conclusie

Met de komst van Makélélé verminderde de spektakelwaarde aan de Kehrweg flink. In de plaats kwam een stevige organisatie waar ze in Eupen nog altijd moeten aan wennen. De Fransman wil dit jaar de lat hoger leggen, nadat hij naar eigen zeggen halfweg vorig seizoen vanuit het niets aan de slag moest waardoor hij toen niet streng kon zijn. Met Van Crombrugge, Blondelle, García en Ocansey blijven amper vier basisspelers over van het Eupen dat twee jaar geleden in eerste klasse debuteerde. Mulumba lijkt de enige overgebleven titularis die vorig seizoen gehaald werd. Zeven nieuwkomers in de basis, dat is een flinke make-over in de altijd rustige Oostkantons waar men opnieuw tevreden zou zijn met het behoud.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content