VfB Stuttgart maakt nog kans op de dubbel.

Het is allemaal tamelijk onverwacht dat de Schwaben dit seizoen meedoen voor de prijzen. Op kousenvoeten profiteerde het team van trainer Armin Veh van de malaise bij de uitgesproken titelfavorieten Bayern München en de (gedeeltelijke) uitschuivers bij Werder Bremen en koploper Schalke 04. Voorzitter Erwin Staudt verklaarde al in die Welt dat hij zich “bijzonder prettig voelt in die underdogrol. Het is immers lang geleden dat we nog eens kans maakten op de dubbel.”

Naast de bekerfinale op 26 mei in Berlijn tegen FC Nürnberg heeft VfB Stuttgart met wedstrijden uit bij VfL Bochum en revelatie Energie Cottbus thuis een op het oog eenvoudig resterend competitieprogramma. “De kans is groot dat we kampioen worden”, voorspelt middenvelder Thomas Hitzlsperger. Zelfs coach Veh, normaal gezien een toonbeeld van terughoudendheid, durft kleur te bekennen. “We willen graag ons superseizoen bekronen. Niet alleen zullen we er alles aan doen om tweede te eindigen, wat recht geeft op een ticket voor de Champions League, maar ook de beker proberen te pakken.”

Ondanks het langdurige gemis van topschutter Mario Gomez, die twee maanden ontbrak door een operatie aan de linkerknie, maar nu opnieuw mee traint, blijft de ploeg uitermate goed presteren. Met 32 punten uit 15 duels is VfB Stuttgart, dat in 1992 zijn laatste titel vierde, het best presterende geheel van 2007. Onervarenheid vormt echter de grootste tegenstander. De jonge talenten Serdar Tasci en Sami Khedira (beiden 20) hebben weinig ervaring, maar verrassen met hun complexloze spel. Maar vooral Roberto Hilbert (22) staat symbool voor de opmars. De rechterflankspeler, die vorig seizoen nog uitkwam voor tweedeklasser Greuther Fürth, groeide uit tot international.

Groot voordeel is dat VfB Stuttgart zonder druk voetbalt. “Wij laten ons niet bewieroken en blijven heel nuchter bij dit succes”, zegt manager Horst Heldt. “Vervallen in arrogantie zou het ergste zijn wat ons kan overkomen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we niet in die val zullen lopen.”

VfL Bochum lichtte de (koop)optie op Anther Yahia. Nice ontvangt daardoor 800.000 euro voor de Franse verdediger.

Miroslav Klose (28) doet zijn contract uit. De spits blijft gewoon tot juni 2008 bij Werder Bremen en verhuist dus niet naar Bayern München, dat veel geld op tafel wilde leggen (naar verluidt 15 miljoen euro) voor de vlot scorende Duitse international.

Om het vertrek van Christoph Metzelder (naar Real Madrid) op te vangen denkt Borussia Dortmund aan de Tsjechische international David Rozehnal (ex-Club Brugge), momenteel aan de slag bij PSG.

FC Nürnberg zocht en vond een opvolger voor doelman Raphael Schäfer, die naar VfB Stuttgart vertrekt. Jaromir Blazek (34), de international van Sparta Praag, kreeg een contract voor twee jaar. De verbintenissen van Glauber (23) en Dominik Reinhardt (22) werden opengebroken tot 2011.

Bij Alemannia Aachen werden Jan Schlaudraff en Sascha Dum naar de amateurselectie verbannen. Trainer Michael Frontzeck gaf aan alleen kerels te willen gebruiken die helemaal met hun hoofd bij het degradatiegevecht zijn.

Na een onderhoud van meer dan drieënhalf uur met voorzitter Wolfgang Overath maakte Christoph Daum bekend dat hij ook volgend seizoen trainer blijft bij FC Keulen.

Schalke 04 brak het contract van verdediger Sebastian Boenisch (20) open tot 2010.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content