Een eerste overwinning heeft Moeskroen al beet nog voor de competitie begonnen is. Het heeft immers maar een haar gescheeld of ze waren er niet meer bij, zeker toen bleek dat de mysterieuze anonieme investeerder slechts een fata morgana was. Om hun licentie in de wacht te slepen, moesten de Henegouwers hun budget drastisch omlaag halen en een saneringsplan voorleggen. De club zal driemaandelijks gecontroleerd worden door de licentiecommissie van de voetbalbond.

VERDEDIGING

Nog voor de trainingen weer begonnen waren, blesseerde Mark Volders zich ernstig aan de schouder. Wie zal de voorkeur krijgen als eerste doelman: Jan Slovenciak of de jonge Spaanse belofte José Antonio Salcedo?

In de verdediging zijn er niet te veel zorgen, aangezien iedereen gebleven is. Voorlopig toch. Op rechts liggen Bastien Chantry en Chemcedine El Araichi in balans, tenzij de veelbelovende Aliou Dia zich doorzet. Centraal heeft het complementaire duo Daan Van GijseghemJérémy Sapina vorig seizoen zijn waarde bewezen. In de voorbereiding was de Spanjaard Carlos Moreno in het centrum van de verdediging ook een betrouwbaar sluitstuk. Hij speelt uitermate geconcentreerd en verzorgt het uitvoetballen zonder al te veel tierlantijntjes. Alexandre Teklak, die bijgetekend heeft voor één jaar, zal zeker een rol spelen in de kleedkamer. Op links vinden we aanvoerder Gonzague Vandooren terug. Tijdens de oefenwedstrijden liet de jonge Spaanse linksepoot Manuel Micó op die positie ook mooie dingen zien.

MIDDENVELD

Vorig seizoen stonden drie spelers centraal op het middenveld, dit seizoen zullen dat er nog maar twee zijn. Mat-thieu Assou-Ekotto doet dienst als draaischijf. Zijn concurrent is Mamadou Diakité, vorig seizoen veelvuldig out met blessures. Als aanvallende middenvelder haalde men Jonathan Aspas in huis, een Spanjaard met een heel mooi visitekaartje: hij speelde al in de Spaanse liga en de Italiaanse serie B. Het is de bedoeling dat hij de bal doet rondgaan, maar hij moet zich nog aanpassen. Als Walter Baseggio toch zou weggaan, staat er een andere mooie linkerpoot klaar: Thomas Hovine, een product van Futurosport. Ook Jonathan Walasiak is binnenkort terug uit blessure.

De vleugelspelers zijn zo offensief ingesteld dat ze bijna aanvallers zijn. Opmerkelijk detail: tijdens de voorbereiding werden ze vaak tegen hun voet uitgespeeld. Zo speelden de rechtsvoetigen Idir Ouali en Guillaume François op links, en de linksvoetigen Asanda Sishuba en Maxime Lestienne op rechts. Die laatste komt ook van Futurosport en is nog maar amper zeventien jaar.

AANVAL

Moeskroen moet het in dit compartiment hebben van spelers met revanchegevoelens. Jaycee Okwunwanne heeft zijn Aziatische Gouden Schoen nog niet kunnen rechtvaardigen, en Zvonimir Deranja heeft de nieuwe technische staf toch kunnen overtuigen om zijn overeenkomst te verlengen. De jonge Spanjaard Alex Cortell, haast onzichtbaar tijdens de voorbereidingswedstrijden, kreeg een contract van één jaar.

CONCLUSIE

De aangekondigde leegloop bleef uit, maar voor Christophe Lepoint werd niet echt een vervanger aangetrokken. Hij zal node gemist worden. Er zal wel helemaal anders gevoetbald worden: Miroslav Djukic, misschien wel de beste transfer van Moeskroen, wil een zeer aanvallende 4-4-2 spelen. De coach heeft uiteraard serieuze adelbrieven. Zowel in Servië als in Spanje zwaait men hem lof toe. Als speler draaide hij natuurlijk heel lang mee in de Spaanse eerste klasse, waar alle ploegen op balbezit spelen. We zijn benieuwd hoe ver hij met zijn filosofie zal komen in België, waar de meeste ploegen het liefst de bal aan de tegenstander laten om dan toe te slaan op de counter.

DOOR DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content