Na de zege tegen Oekraïne doet Italië weer mee.

Met één op zes in de eerste twee EK-kwalificatiewedstrijden (thuis tegen Slovenië en uit bij Frankrijk) had bondscoach Roberto Donadoni maar één mogelijkheid : zijn twee volgende duels winnen. Eerst thuis tegen Oekraïne en (vanavond) uit in Georgië. Daarvoor kon de oud-speler van AC Milan rekenen op een pak extra-WK-ervaring. In zijn 23-koppige selectie zaten maar liefst negentien WK-gangers. Alleen Francesco Totti bleef bij zijn voornemen om pas vanaf 2007 opnieuw voor de nationale ploeg uit te komen, nadat hij zich forceerde om toch maar aan het WK te kunnen deelnemen.

In vergelijking met vorige keer selecteerde Donadoni wél Alessandro Del Piero en Luca Toni, beiden bij de vorige interlands thuisgelaten hoewel ze ook toen aangaven te willen spelen. Ook Alessandro Nesta, Marco Materazzi, Mauro Camoranesi en Vincenzo Iaquinta waren er na Duitsland voor het eerst bij onder Donadoni. Niet opgeroepen waren Antonio Cassano (ook bij Real Madrid op de invallersbank) en Alberto Gilardino, bij AC Milan niet in vorm. Zij waren er bij de vorige twee EK-kwalificatiewedstrijden wél bij. Gilardino scoorde nog tegen Frankrijk, Cassano viel bleek uit. Deze keer hadden de Italiaanse internationals wel al wat competitieritme in de benen. Bij de vorige twee opdrachten was de Italiaanse competitie nog niet eens gestart.

In zijn eerste opdracht is Donadoni alvast geslaagd, met de eerste zege in vier interlands. Bij de aftrap koos hij voor 4-3-3, met Del Piero in de basis. Voor de rust hield doelman Gianluigi Buffon (samen met Del Piero en Camoranesi één van de drie spelers van tweedeklasser Juventus die op het veld verschenen) de nul op het bord. Laziospeler Massimo Oddo bracht twintig minuten voor tijd op penalty de thuisploeg op voorsprong, Toni maakte de geruststellende 2-0. Woensdagavond hoopt Donadoni in Tbilissi middenvelder Simone Perotta, die tegen Oekraïne geschorst en geblesseerd aan de kant bleef, te recupereren. Met een zege in Georgië wendt Donadoni de druk wat af en doet Italië weer volop mee voor het fel begeerde EK-ticket. Opvallend is dat de viervoudige wereldkampioen (alleen Brazilië haalde meer wereldtitels) alleen in 1968 Europees kampioen werd. In 1988 haalde de Squadra de halve finale, in 2000 waren ze nog finalist. Na de vorige gewonnen wereldbeker in 1982 slaagde Italië er niet in zich te plaatsen voor de eindronde 1984 in Frankrijk.

Gianluca Paparesta (37), de scheidsrechter die in het voetbalschandaal voor acht maanden was geschorst omdat hij had vergeten aan te geven dat hij na Reggina-Juventus door Luciano Moggi in de kleedkamer was opgesloten, ziet in beroep zijn schorsing opgeheven. Hij komt weer in aanmerking voor het fluiten van wedstrijden in de Serie A en B én voor internationale wedstrijden. Eén probleem : de lijsten werden door de federaties al binnengegeven bij de UEFA en zijn naam kwam er niet op voor. Paparesta wil dat ook dat ongedaan wordt gemaakt.

De zus van spits Ricardo Oliveira (AC Milan) is in haar woonplaats in Sao Paolo ontvoerd.

Walter Baseggio speelt maandag met Treviso tegen Juventus. Afgelopen weekend ging de topper Juventus-Brescia niet door, de wedstrijd werd verschoven naar 1 november. Brescia staat aan de leiding, Juventus is laatste met vier minpunten. Maar geen enkele andere ploeg haalde zo veel punten als Juve. Zonder de 17 strafpunten zou de Oude Dame met de behaalde 13 op 15 alleen aan de leiding staan.

Tegen Kerstmis moet Juventus Channel een feit zijn. Dagelijks wil men via satelliet twee tot drie uur uitzenden. Kostprijs : acht euro per maand. Het doel is 50.000 abonnees binnen de drie jaar. Op dit moment hebben AC Milan, Inter en AS Roma al hun eigen tv-kanaal.

Christian Vieri (33) wist niet wat hij hoorde, toen hij vernam dat Intervoorzitter Massimo Morattti hem in die zes jaar Inter niet alleen liet schaduwen door een detective, maar ook zijn telefoons liet afluisteren.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content