Nu zitten de Spaanse media sowieso nooit om een stunt verlegen, maar Operación Puerto, het schijnbaar eindeloos uitdijende bloeddopingschandaal, biedt hen het laatste jaar de mogelijkheid om echt het onderste uit de kan te halen. Zo pakte het tijdschrift Intervíu, ruw geschetst een Spaanse versie van Playboy, uit met nieuwe gelekte documenten, naar verluidt recht uit het onderzoeksdossier.

We leren dat zowel Birillo (vermoedelijk de codenaam van Ivan Basso) als Nibelungo ( Jan Ullrich) voor hun behandelingen tijdens het seizoen 2006 de kloeke som van 70.000 euro moeten ophoesten. Het document spreekt van een geschatte kostprijs, het gaat dus wellicht eerder om een soort offerte dan om een eindrekening. Ook voor Sevilla, Porras, Botero, Hrs, Guti en Oso maakte Eufemiano Fuentes klaarblijkelijk een dopingbestek, al komen zij er met behandelingen van 50.000 en 25.000 euro goedkoper van af. Intervíu vermoedt dat achter die codes Oscar Sevilla, Francisco Mancebo, Santiago Botero, Roberto Heras en José Enrique Guttiérez schuilgaan. Alleen Oso blijft voorlopig de grote onbekende. Het document maakt ook melding van “primas”, wat volgens een geciteerde insider klaarblijkelijk geïndividualiseerde dopingbehandelingen zijn. Azules, Checo en Ivan May. zouden geïnteresseerd zijn in dergelijke behandelingen. Intervíu wist daarnaast ook nog de individuele bloedfiche van Birillo te bemachtigen en zelfs een gedetailleerde kostenlijst van de hele dopingoperatie. De onthullingen van Intervíu ruiken naar sensatie, maar zijn ze dat ook ? De gepubliceerde documenten lijken alvast authentiek. Het roept in ieder geval de vraag op wie dit gelekt heeft. En vooral ook waarom. De advocaten van de beschuldigde renners – die overigens geen van allen wensen te reageren op de nieuwe beschuldigingen – zullen er ongetwijfeld een schending van het onderzoek in zien. En mogelijk ook een procedurefout.

Ook het Spaanse televisieprogramma En Antena kon uitpakken met een mooie stunt. De voormalige profrenner Jesús Manzano mocht er zijn opwachting maken. Manzano meet zich momenteel het aura van miskende onheilsprofeet aan, omdat hij jaren geleden al waarschuwde voor de malversaties binnen het Spaanse wielrennen. Alleen bleef steeds de vraag of de situatie echt zo ernstig was als Manzano beweerde, of dat de ex-Kelmerenner er een schep bovenop deed om zichzelf interessant te maken. Dus besloot En Antena hem te onderwerpen aan een leugendetector. Manzano overleefde de test wonderwel. De leugendetector gaf geen krimp toen hij beweerde dat Fuentes een van zijn dopingleveranciers was, dat alles gebeurde met medeweten van zijn teamarts en dat hij andere atleten en voetballers tegenkwam in het dokterskabinet van Fuentes. Of die andere sporters daar ook dopingkuren ondergingen, kon Manza- no onmogelijk met zekerheid zeggen voor de leugendetector, omdat hij het nu eenmaal niet met eigen ogen gezien had.

DOOR JEF VAN BAELEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content