Amedeo Carboni van Valencia weet niet van ophouden.

Op 6 april mocht Amedeo Carboni 39 kaarsjes uitblazen. In mei vestigde hij twee opmerkelijke records. Op 9 mei werd hij de oudste speler ooit die zich tot Spaans kampioen mocht kronen. De vorige recordhouder was Ferenc Puskas, die 38 jaar en 11 dagen was toen hij in 1964/65 de kampioensschaal in de lucht mocht steken. Tien dagen later werd Carboni in Göteborg ook de oudste speler die ooit een Europacup won. Hier was het vorige record in handen van Miguel Angel Gonzalez, de doelman van Real Madrid die in 1985 de Uefacup won op de leeftijd van 37 jaar en 149 dagen.

Carboni miste in het hele Europese toernooi slechts één wedstrijd : de return van de halve finales tegen Villarreal als gevolg van een gele schorsing. Ook in de Primera División trok hij zich nooit terug. Dat resulteerde in negen gele en twee rode kaarten en verklaart waarom hij slechts 32 van de 38 duels aan de aftrap stond. Het is een prestatie waar velen met afgunst naar kijken. Temeer omdat de Italiaan slechts vier keer vroegtijdig de douches ging opzoeken. Dat gebeurde bij zijn tweede rode kaarten in de 86e en de 79e minuut, en bij twee vervangingen in de 74e en de 87e minuut. Kortom, de man die van de Valenciafans de bijnaam Capo kreeg, is klaarblijkelijk nog niet klaar voor zijn pensioen. Hij bezit nog altijd een versnelling die velen hem benijden. Vandaar dat de fans onlangs ook een spandoek ontrolden waarop stond dat ze vijftien Carboni’s willen, meteen ook een verwijzing naar zijn vaste rugnummer. De Italiaan weet trouwens hoe hij op het gemoed van de supporters moet inspelen, want hij stond de aanvoerdersband af aan middenvelder DavidAlbelda, omdat hij vond dat enkel een echte Valenciaan de kapiteinsband mag dragen.

Carboni begon zijn carrière bij de Italiaanse tweedeklasser Arezzo in het seizoen 1984/85. Hij speelde daarna telkens één seizoen bij Bari, Empoli en Parma, twee bij Sampdoria en zeven bij AS Roma. Toen hij in 1997 vanuit de Italiaanse hoofdstad naar het in volle herstructurering zijnde Valencia vertrok, had niemand kunnen vermoeden dat hij er nog zo sterk voor de dag zou komen. “In het begin was het niet makkelijk. JorgeValdano wilde er hier met supertechnische spelers als Romario en Ortega een soort circus van maken. Het was wel mooi om te zien, maar niet efficiënt. Als verdediger is het dan vaak balen. Ondertussen heeft de ploeg wel het juiste evenwicht gevonden. De jongste jaren voetbalden we toch een aardige erelijst bij elkaar.” (NR)

LORENZO SERRA FERRER (51) vervangt Victor Fernandez aan het hoofd van Betis, dat hij al leidde tussen 1993 en 1997. GONZALO RODRIGUEZ tekende een contract voor vijf jaar bij Villarreal, dat voor hem drie miljoen euro betaalde aan de Argentijnse eersteklasser San Lorenzo de Almagro. Deze twintigjarige centrale verdediger werd ook al opgeroepen voor de Argentijnse nationale ploeg. RONALDINHO kreeg van het clubbestuur van Barcelona een bedankje voor zijn uitstekende seizoen. De opstapclausule in zijn contract werd verhoogd tot 150 miljoen euro. Zijn jaarsalaris werd opgetrokken tot 4,8 miljoen euro. Maar dat bedrag kan dankzij een bonussysteem nog verdubbelen. LEVANTE, dat enkel tussen 1963 en 1965 in de hoogste klasse speelde, dwong nu opnieuw de promotie af. LUIS AMARANTO PEREA (25), de Colombiaanse international van Boca Juniors, tekende een contract van vier jaar bij Atlético Madrid. GREGORIO MANZANO tekende voor twee jaar bij Malaga. (NR)

NR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content