Marseille won Ligabeker en blijft titelkandidaat.

Nadat het eerder in de Europa League in de laatste minuut onderuitging tegen Benfica won Ol. Marseille vorige zaterdag met overtuigende 3-1-cijfers de finale van de Ligabeker tegen Bordeaux. Het team van Didier Deschamps pakte zo zijn eerste prijs in zeventien jaar, na de CL-zege van 1993 onder leiding van Raymond Goethals.

De Zuid-Franse club bevestigde zo alvast zijn goede vorm. Ze kunnen misschien in de eindspurt van de Franse competitie nog een onverwachte gooi doen naar de titel. Terwijl de concurrenten Ol. Lyon en Bordeaux volop bezig zijn met hun onderlinge clash in de kwartfinale van de CL kan de ploeg uit de havenstad zich in alle sereniteit concentreren op de titelstrijd.

Na een slechte seizoensstart leek een Europees ticket het hoogst haalbare voor Marseille. Maar sinds spelmaker Hatem Ben Arfa – die ook opnieuw werd opgeroepen voor de nationale ploeg – en in mindere mate Mathieu Valbuena na de winterstop en een aantal groepsgesprekken hun duivels ontbonden, lijkt alles opnieuw mogelijk. “In de terugronde halen veel meer jongens hun beste niveau”, verklaarde Deschamps onlangs.

Misschien was de finale van de Ligabeker wel de voorbode van de titelstrijd die Marseille nu zal uitvechten tegen de heersende kampioen. Mogelijk profiteerde OM wat van de appelflauwte bij de Girondins. Feit is dat het team sinds de verplaatsing van middenvelder Stéphane Mbia naar het centrum van de verdediging veel zelfvertrouwen uitstraalt en meer evenwicht vond. Daardoor haalt Souleymane Diawara weer zijn niveau van bij Bordeaux en kan Edouard Cisséop het middenveld de lijnen uitzetten. “De mayonaise van Deschamps begint te pakken”, schreef de regionale krant La Provence alvast. Rolland Courbis, de voetbalman van de streek, liet daarbij optekenen dat de Europese uitschakeling misschien een zegen kan blijken in de titelstrijd, omdat Marseille daardoor nu op kruissnelheid zit zonder nog aan Europese verplichtingen te moeten denken.

Charlie Davies (25), de Amerikaanse spits van FC Sochaux die betrokken was bij een zwaar verkeersongeval, zal normaal begin mei zijn wederoptreden kunnen doen.

Amateurclub Quevilly stootte na een 3-1-zege tegen Boulogne-sur-Mer door naar de halve finales van de Franse beker. Mogelijke tegenstanders zijn PSG dat Auxerre versloeg na strafschoppen, Monaco dat Sochaux klopte met 4-3 en Lens dat na een 3-1-zege Saint-Etienne uitschakelde. Quevilly is na Calais en Monceau-les-Mines pas het derde team uit de derde klasse (CFA) dat de halve finales bereikt.

PSG blijft beschuldigingen krijgen na het overlijden van een fan die al sinds enkele weken in coma lag. Een en ander heeft te maken met de enorme rivaliteit tussen twee supportersclans – Auteuil en Boulogne – die al een hele tijd de goede sfeer in het stadion ondermijnen. De club was dan ook verplicht zijn laatste twee wedstrijden voor gesloten deuren te spelen. Sportief blijft de club uit de hoofdstad, ondanks een behoorlijk bleek seizoen, toch nog een grote aantrekkingskracht uitoefenen. Vandaar dat de namen van Sidney Govou(Lyon), Johan Audel(Valenciennes), Kevin Gameiro(Lorient) en Armand Traoré(Arsenal) als mogelijke nieuwkomers circuleren.

Michel Moulin, de vroegere sportief adviseur van PSG, werd tot het einde van het seizoen aangesteld als algemeen manager van Le Mans.

Lyon moest zijn wedstrijd tegen Grenoble een dag later spelen dan voorzien om er op die manier voor te zorgen dat de spelers over hetzelfde aantal recuperatiedagen zouden beschikken als die van Bordeaux. Bij voorzitter Jean-Michel Aulasliet die beslissing een zure smaak na in de mond.

Roland Lamah (22, ex-Anderlecht), die door zijn trainer wat werd gespaard, maakte afgelopen weekend opnieuw zijn opwachting bij de groep van Le Mans.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content