Lens verving coach Joël Müller door Francis Gillot.

Voorzitter Gervais Martel heeft de ambitieuze plannen die hij in zijn vijfjarenplan 2004-2009 had vooropgesteld dus serieus moeten bijstellen. Volgens dat plan droomde hij van minstens één kampioenschap en twee deelnames aan de Champions League. Om zijn ambities kracht bij te zetten, keek hij ook op geen inspanning. Bij het begin van dit seizoen haalde hij kwaliteitsspelers als Eric Carrière (ex-Lyon) en Nicolas Gillet (ex-Nantes) in huis.

Joël Müller slaagde er dit seizoen echter niet meer in om een evenwichtig team uit te bouwen. In zijn eerste seizoen pakte hij een prachtige tweede plaats, maar in de twee seizoenen nadien moest hij zich twee keer tevredenstellen met een teleurstellende achtste plaats. Met nederlagen bij Istres en Monaco en een uitschakeling voor eigen volk in de bekerwedstrijd tegen Saint-Etienne was de maat vol. De veertiende plaats zorgde voor veel onrust bij de supporters en onenigheid bij de technische staf. Martel kon dan ook niet anders dan ingrijpen. Zoals al zo vaak gebeurde bij een crisis schonk hij zijn vertrouwen aan iemand die het huis kent. Assistent-trainer Francis Gillot was immers als verdediger bij de club actief van 1982 tot 1988 en van 1989 tot 1992. Om in zijn opdracht te slagen krijgt hij hulp van twee andere oude getrouwen : Didier Sénac, die zal instaan voor het aantrekken van nieuwe spelers, en Eric Sikora, die de commerciële cel zal leiden.

Met een 0-1-nederlaag tegen Caen en met vooral vijftien minuten oorverdovende stilte in het anders zo rumoerige Félix Bollaertstadion, ging de operatie redding overigens erg slecht van start. Maar in de tweede thuismatch ging het beter : Lens klopte Straatsburg met 2-1, dankzij twee goals van Olivier Thomert. Om het scorend vermogen nog te verhogen, kondigde Lens bovendien de komst aan van de Braziliaan Jussie. ( SV)

Martin Djetou, vroeger onder meer actief bij Parma en Fulham, tekende voor vijf maanden bij Nice. FC Metz versterkte zich met Ivan Gvozdenovic (Club Brugge), de Nigeriaanse spits Bartholomew Ogbeche (ex-PSG) en de Rus Ruslan Pimenov (ex-Lokomotiv Moskou). Nantes krijgt mogelijk een andere eigenaar. Socpress, uit de groep Dassault, dat nu de meerderheid van de aandelen in handen heeft, overweegt immers om die te verkopen. Christian Karembeu, niet langer bij Servette Genève, stapt mogelijk over naar Bastia. Fabrice Fiorèse (Marseille) heeft naar verluidt verregaande contacten met Straatsburg. (SV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kallon (Monaco) 11 goals ; 2. Pauleta (PSG) 10 goals ; 3. Frei (Rennes) 9 goals ; 4. Ilan (Sochaux), Benjani (Auxerre), Lucas (Ajaccio), Pagis (Straatsburg), Vahirua (Nice) 8 goals.

SV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content