Nog twee wedstrijden kreeg Clarence Seedorf vorige week van Milaneigenaar Silvio Berlusconi om de malaise bij Milan te keren, nadat de Nederlander vijf van de laatste zes wedstrijden had verloren. Als Milan vanavond tegen Fiorentina verliest, riskeert de trainer te moeten ophoepelen.

Vooral de pijnlijke uitschakeling in de Champions League tegen Atlético Madrid en de recente thuisnederlaag tegen Parma zetten kwaad bloed bij de eigenaar. Nochtans was het op vraag van Berlusconi zelf dat Clarence Seedorf (37) op 16 januari terugkeerde naar het oude nest om als trainer Massimiliano Allegri te vervangen. Seedorf was als speler altijd Berlusconi’s lieveling geweest, door zijn gehechtheid aan de rood-zwarte kleuren. De Nederlander kreeg bij zijn komst een trainerscontract voor twee en een half jaar, en niet aan geringe voorwaarden: twee miljoen euro netto voor dit seizoen, drie miljoen euro per jaar voor de rest van zijn contract. In totaal betekent dat een bruto-investering van zestien miljoen euro, waarvan Milan nu al aan het uitrekenen is hoe het de financiële schade kan beperken als Seedorf voortijdig wordt doorgestuurd.

In twee maanden heeft de nieuwe trainer zowat alle krediet verloren, behalve bij de fans. Dat komt omdat hij een paar keer de dialoog is aangegaan met vertegenwoordigers van de Curva Sud, de harde kern. Bij dat eerste gesprek gaf hij aan dat volgens hem het grootste deel van de kern niet het niveau heeft om voor Milan te spelen, dat hij de meeste van die spelers zelf niet gewild zou hebben. Berlusconi was not amused toen hij dat opving. Die spelers hebben behoorlijk dure contracten, Milan zwemt al niet in het geld en de eigenaar was niet meteen van plan om voor de Nederlander een halve ploeg weg te sturen en nieuwe spelers te kopen.

Die onvoorzichtige uitspraken beschadigden het toch al aangetaste vertrouwen tussen spelers en coach. Het lijstje met verwijten aan de trainer is lang: zo zijn er geen ochtendtrainingen meer, maar wordt er enkel in de namiddag getraind. De tactische besprekingen verlopen per linie, niet meer in groep zoals voorheen. De trainingen worden vaak onderbroken door lange uiteenzettingen op het veld. De spelers moeten individueel bij de psycholoog langs. Seedorf stelde verschillende spelers niet op hun beste positie op, waardoor het vertrouwen nog verder wegzakte, maar gaat op voetbaltactisch vlak koppig zijn eigen weg, alsof hij het voetbalevangelie in pacht heeft. Dat mag, maar de resultaten geven hem geen gelijk. Bij Seedorfs komst stond Milan elfde, met 22 punten uit 20 wedstrijden. Acht speeldagen verder heeft Milan dertien punten meer, maar staat het nog altijd op een elfde plaats. “Ik ben daar niet verantwoordelijk voor”, gaf de trainer vorige week aan. “Ik trof bij mijn komst een groep aan die op zijn tandvlees zat, mentaal en fysiek. Ik houd de spelers een wortel voor, geen stok, zoals voorheen”, waarmee hij een sneer gaf naar zijn voorganger. Een dag later verloor Milan thuis tegen Parma.

Naast Seedorf ligt ook Mario Balotelli onder vuur. De fel belaagde spits verdedigt de Nederlandse trainer, die hem ondanks tegenvallende prestaties blijft opstellen: “Je kan na twee maanden nog geen trainer veroordelen. Geef Seedorf tijd en we komen er wel uit. En niemand mag kritiek hebben op Galliani (sportief directeur, nvdr), hij is de beste in zijn rol.” Over zijn eigen positie is Supermario duidelijk: “Ik ben Milanista, maar als de fans vinden dat ik hier niet meer thuishoor, moeten ze dat duidelijk zeggen, dan zoek ik wel een andere uitdaging.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content