Speurders in het gokschandaal hebben onlangs telefonisch contact gehad met Yannick Zambernardi. De 28-jarige Franse verdediger speelde in het seizoen 2004/05 voor La Louvière en zou tegenover de onderzoekers hebben bevestigd wat die al wisten uit een eerdere, vrijwillige verklaring van Stéphane Pauwels. Begin mei onthulde het Franse L’Equipe Magazine dat Pauwels, de in maart 2005 ontslagen sportief manager, van Zambernardi had vernomen dat verscheidene wedstrijden van La Louvière door Zheyun Ye en Pietro Allatta waren vervalst. Hij zou daarbij ook de namen van betrokken spelers hebben genoemd, onder andere die van zijn landgenoot Mario Espartero, ” le chef de la bande“. Espartero noemde zich in L’Equipe Magazine “geschokt door de gratuite beschuldigingen”. Zambernardi zou, zoals ondertussen steeds meer spelers van La Louvière, ook hebben verklaard dat Chris Benoit, de huidige sportief manager, op de hoogte was.

Zambernardi, die elke betrokkenheid naar verluidt ontkent, is zelf niet onbesproken. Bij La Louvière was zijn positie onhoudbaar geworden nadat het gokbedrijf Ladbrokes hem persona non grata had verklaard. De voetballer gokte zwaar op paardenraces, verloor vaak veel geld en sloeg dan op de vlucht zonder te betalen. Ladbrokes liet de voetballer in al zijn Belgische kantoren signaleren en overwoog gerechtelijke stappen. Hij ondertekende uiteindelijk een schuldbekentenis. Het voorbije seizoen speelde Zambernardi voor FC Dunfermline en ook daar, in Schotland, kwam hij in opspraak. Bij een Ladbrokeskantoor in Edinburgh bouwde hij eind maart in anderhalf uur tijd een schuld van 10.000 pond op, bij William Hill stond hij 2500 pond in het krijt – voor zover bekend uitsluitend op paardenraces – toen hij op de loop ging. In beide gevallen leidde dat tot ontslag : bij Ladbrokes van de kantoorhouder, bij het William Hillkantoor van een medewerker.

Zambernardi speelde slechts dertien competitieduels voor Dunfermline, dat in de Schotse Premier League als voorlaatste eindigde. Nadat zijn gokprobleem bekend raakte, stond hij slechts één keer nog aan de aftrap en viel één keer in. Eén keer ook zou de Schotse politie aan het trainingsveld zijn verschenen, nadat hij niet was komen opdagen voor een ondervraging, maar bevestiging daarvan kon de krant The Daily Record niet krijgen. In ieder geval zette Dunfermline Zambernardi begin mei zonder uitleg op de uitgaande transferlijst. Pogingen de voorbije weken om hem via zijn Franse makelaar te bereiken, mislukten.

Merkwaardig is dat ook vanuit Engeland en Frankrijk echo’s van Zambernardi’s verhaal doorsijpelen. Voor hij vorige zomer bij Dunfermline terechtkwam, testte de van Corsica afkomstige Fransman bij Millwall, de ex-club van Bob Peeters. Tijdens zijn korte testperiode daar, nog vóór het schandaal in België losbarstte, zou hij over de gokmanipulatie bij La Louvière hebben opgeschept. Onder meer over de fameuze 7-0-nederlaag tegen Lierse op de slotspeeldag : ’s anderendaags zouden enkele spelers in een Brussels hotel voor hun prestatie zijn betaald door Ye.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content