Vijfde in de eindstand na de reguliere competitie, vierde zelfs na de play-offs en slechts in extremis door streekgenoot RC Genk van een Europees ticket gehouden: Stayen beleefde vorig seizoen een schitterende terugkeer op het hoogste niveau. Er was volk, er was sfeer, alles zat wat mee, en gaandeweg kreeg de ploeg zo veel vertrouwen dat niemand ze nog uit verband kreeg. Hopelijk valt het allemaal over te doen, al weet iedereen dat het zwaar wordt om dit seizoen te bevestigen.

ï VERDEDIGING

Met Simon Mignolet verdween een puntenpakker in doel. Keeper van het jaar, een reus die ook over de grond en één tegen één amper te verschalken viel. Hij hield aan zijn superjaar een transfer naar Sunderland over. Tweede doelman Tom Muyters hoopte op een eerlijke kans, maar toen de technische staf voorzitter Roland Duchâtelet overtuigde van de noodzaak om een wat meer ervaren doelman aan te trekken, koos Muyters voor Zulte Waregem. Mark Volders is de nieuwe eerste doelman, Sven Van derJeugt zijn stand-in. Als Volders dit weekend tegen Lierse onder de lat staat, zal dat na ruim één jaar inactiviteit in competitie zijn. Hij mist dus nog wat vertrouwen en wedstrijdritme. Met het afhaken van Mario Cantaluppi rechts centraal in de verdediging verdween lengte, rust en voetballend vermogen. Ludovic Buysens is de eerste vervanger, maar in de voorbereiding werd duidelijk dat STVV minder voetbalt van achteruit. Rechts is Marc Wagemakers nog steeds nummer één, al wordt op termijn Denis Odoi zijn opvolger. Odoi kan ook links aan de slag (deed hij vorig jaar al) of centraal. Giel Deferm kan links spelen, al is er een nieuwe linksachter: Yannick Rymenants, opgeleid door PSV, van nature wel aanvallend. Of hij het verdedigend kan, moet nog blijken. De van Standard overgenomen Pape Abdou Camara (Senegalees) kan in de as zowel achterin als op het middenveld spelen.

ï MIDDENVELD

Hier begint het gepuzzel, vooral naar voren toe. Met Camara is er voor het duo Wim MennesPeter Delorge een doublure. Ze kunnen met drieën samen, Delorge dan wat dieper. Vorig seizoen bleek nu en dan zijn neus voor doelpunten. Grégory Christ is hier de polyvalente nieuwkomer. De gewezen middenvelder van Charleroi kan zowel links, rechts als centraal spelen. Technisch vaardig, maar tactisch is er werk aan om hem aan de afgesproken opdrachten te houden. Vorig seizoen brak Nils Schouterden door als linkermiddenvelder. Hij zag zijn voorbereiding in het water vallen door een voetletsel, begin oktober is hij terug. Voorlopig is het aan de linkerkant behelpen met Christ (of Rymenants). Een rechtsmidden/rechtsbuiten, een alternatief voor de naar Mechelen verhuisde Jonathan Wilmet is er nog niet echt. Camara is niet echt een optie. Andrea Mbuyi-Mutombo is sterker in een centrale rol, dichter bij de spits. Carlo Evertz (Eupen) is nieuw, maar hij deed bij een robuust en stevig Eupen in tweede klasse al weinig mee. Kan hij het wel een stap hoger?

ï AANVAL

Met het wegvallen van Cephas Chimedza (nog zonder ploeg, want herstellend van knieproblemen) mist STVV een bindmiddel tussen defensie en aanval. Mutombo heeft een actie, maar mist (nog) voortzetting, Christ idem. HervéOnana, die zich vorig seizoen niet als spits kon opdringen, is goed aan de bal, maar mist loopvermogen als hij verder van doel speelt. Ibrahima Sidibe speelt daardoor wat te veel op een eiland.

ï CONCLUSIE

Geen diepgang meer op de flank, na het verdwijnen van Wilmet en de blessure van Schouterden. Geen verbindingsstuk meer op het middenveld, na het uitvallen van Chimedza, en wat minder rust en voetballend vermogen achterin, door het afhaken van Cantaluppi. Meer dan ooit moet STVV het hebben van het blok en de organisatie.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content