Bij Lokeren sloeg de voorzitter nog maar eens hard met de vuist op tafel. ‘Het is vrij simpel : wie niet luistert of niet mee wil, vliegt eruit.’ Wat scheelt er dan precies?

1. Het vertrek van topschutter Aristide Bancé naar Metalurh Donetsk zorgt voor een leemte voorin. Had u daar rekening mee gehouden ?

Roger Lambrecht : “Natuurlijk. Bancé kreeg net als wij een prachtig aanbod. Dat konden we niet weigeren. Met Ariël Jacobs spraken we af dat we zijn vertrek zouden opvangen met de komst van Patiyo Tambwe en Goran Maznov, omdat hij een systeem wilde proberen zonder targetman.”

2. Zijn Maznov en Tambwe al te licht bevonden ?

“Nee, zeker niet. Die jongens hebben tijd nodig, missen wat kracht. Maznov is een harde werker en sterk met het hoofd. Alleen blijkt hij geen echte afwerker. Tambwe is technisch sterk en snel, maar momenteel iets te licht in de fysieke duels. Het is hoopgevend dat we kansen creëren, maar we moeten ze ook afmaken. Vandaar dat we nu op zoek gaan naar een type zoals Nicolás Frutos, of een betere versie van Manasseh Ishiaku. We moeten durven toegeven dat we de spitsenkwestie verkeerd hadden ingeschat.”

3. Denkt u aan een terugkeer van Bancé, die verkommert in Oekraïne, of van Bangoura, die weg wil bij Stoke City ?

Bangoura heeft een verkeerde entourage. Bancé is een totaal ander verhaal. Hij ligt daar vier jaar onder contract, kreeg zijn tekengeld en wij werden ook correct betaald. Verscheidene makelaars zeggen nu dat hij daar niet meer wil spelen. Bancé zelf zou ook graag terugkeren. Als we hem kunnen huren, zeggen wij niet neen.”

4. Het lijkt er sterk op dat de Afrikaanse vijver waaruit sportief manager Willy Verhoost jarenlang viste stilaan opdroogt. Moet u geen andere markten verkennen ?

“Het probleem is dat wij onze lat alsmaar hoger leggen, omdat we hen vergelijken met hun succesvolle voorgangers. Onze eisen worden strenger. Tambwe en Traore zijn zeker jongens met potentie. We miskochten niet. Alleen moeten we iets meer geduld hebben. Ons profiel is gemaakt : een stevige, fysiek sterke centrumaanvaller, die oorlog kan maken en uitblinkt door zijn opportunisme voor doel.”

5. Was het een verstandige keuze nog een jaar verder te gaan met Runar Kristinsson, die alleen nog maar wordt gebruikt als luxe-invaller ?

“Het blijft een goede speler, maar Runar is niet meer onze vedette die met één beslissende pass of een klasseflits de wedstrijd kan bepalen. Zijn meerwaarde wordt schaars, maar Runar is zeker niet iemand die op zijn lauweren rust.”

6. Trainer Ariël Jacobs staat, ondanks de magere puntenoogst, nog helemaal niet ter discussie. Wat apprecieert u dan zo bijzonder aan hem ? Het feit dat hij nooit klaagt ?

“Als je ervaart dat iets niet goed is, móét je klagen als trainer. Maar het moet gefundeerd zijn. De roep om een nieuwe spits, daar ben ik het vierhonderd procent mee eens. De trainingen zijn prachtig en professioneel. Plus het feit dat Ariël de groep goed in handen heeft en dat de spelers geloven in de trainer. Ik kan hem dus weinig verwijten, want hij is een uitzonderlijk correcte persoon én een echte voetbalkenner. Hij luistert en geeft ook zijn mening. Alleen de resultaten vallen wat tegen. Dat kan ik hem aanwrijven. Ik vind ook dat we iets aanvallender moeten spelen. Wij trekken ons, naar mijn mening, iets te snel terug voor eigen doel, waardoor de afstanden veel te groot worden.”

7. U wierp al een steen naar de sterkhouders die het laten afweten : Besnik Hasi, Predrag Filipovic en Ivan Vukomanovic. Tikte u hen al op de vingers ?

“Natuurlijk. Vorige vrijdag klopte ik eens hard met mijn vuist op de tafel. Het belletje rinkelt en wij moeten antwoorden. Sommige jongens moeten wakker worden geschud. De routiniers dienen hun verantwoordelijkheid op te nemen. Er moet eens een leider opstaan die de kar durft trekken. Kristinsson was vroeger dé patron, maar nu niet meer. Doll, Hasi en Vukomanovic, jongens met ervaring, moeten dat kunnen. Onze situatie is zorgwekkend. We moeten dat zo snel mogelijk ombuigen naar een zorgeloze positie in het klassement. Ik heb de indruk dat een aantal spelers dat niet al te goed beseft. Het is vrij simpel : wie niet luistert of niet mee wil, vliegt eruit. Ik zal niet aarzelen om maatregelen te nemen. ( heftig) Geen compassie, want Lokeren is de Openbare Onderstand niet. Op basis van de tv-gelden van de laatste vijf jaar staat Lokeren zesde. Dat blijft altijd ons streefdoel. Het is mijn bedoeling om weer tussen de zesde en achtste plaats te eindigen, met behoorlijk voetbal. Alleen hebben we nu nood aan een snelle kentering, wat spitsvondigheid en veel dynamisme.”

8. Naast Olivier Doll is vooral Killian Overmeire voorlopig een van de spelers met de grootste regelmaat. Een teken dat er stilaan nog jeugdig talent aan de deur van de A-kern klopt en meer speelkansen moet krijgen ?

Kwinten Clappaert staat nu zover als Killian twee jaar geleden. Hij is een potentiële kandidaat. Maar dan moet hij zijn niveau van vorig seizoen halen. Nu hij veel op stage is met de nationale ploeg, zorgt de combinatie met zijn studies voor een kleine terugval.”

9. Kan u het maken om te spelen met Gunter Van Handenhoven, wiens naam nog altijd wordt vernoemd in het omkoopschandaal ?

“Hij heeft hier een contract lopen. Wij zijn verplicht die overeenkomst te eerbiedigen. Ook wij wachten op een uitspraak. Voorlopig speelt hij, na zijn blessure, bij de invallers. Die gast gedraagt zich bijzonder voorbeeldig.”

10. João Carlos Pinto Chaves is een van de laatste smaakmakers. Zal u hem tijdens de winterstop verkopen ?

“Contractueel kan hij voor een gelimiteerde transfersom weg. Tot nu toe ontving ik slechts één officieus voorstel, afgelopen zomer van Valenciennes. Het bedroeg slechts de helft van wat we overeenkwamen. João Carlos is samen met Oguchi Onyewu de beste centrale verdediger in België. Alleen gaat het momenteel wat te gemakkelijk voor hem. Hij moet zich niet forceren, teert te veel op zijn talent. Ik verwacht van al mijn spelers het mes tussen de tanden. Nu staan ze nog te veel met open mond te kijken, in plaats van gezonde agressie én vechtlust te tonen. Ik verwacht een collectieve reactie, want iedereen begint zich wat onwel te voelen bij onze positie. Met elf goede spelers die er niet voluit voor gaan, ben je niet veel.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content