Javier López Vallejo toont bij Huelva zijn waarde.

Bertrand Laquait was, toen de Fransman bij Charleroi onder de lat stond, één van de vedetten van het Belgische voetbal. Maar bij Recreativo Huelva zit hij op de invallersbank. De weinig bekende 31-jarige JavierLópezVallejo staat zijn basisplaats tussen de palen immers niet af.

Deze goalie speelde bij Osasuna (1993-1999) en Villarreal (1999-2006). Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar Huelva. “Ook al is het veertien jaar geleden dat ik debuteerde in de Primera División, ik herinner het me nog alsof het gisteren was”, legt López Vallejo uit. “Het was tegen Sporting Gijón. In een kolkende sfeer wonnen we met 3-0. Net al vele anderen begon ik met voetballen in de schoolploeg. In Pamplona is iedereen begaan met Osasuna. Dat team maakt ongelooflijk veel enthousiasme los. Ik doorliep er alle jeugdrangen en werd met de nationale ploeg onder zestien jaar Europees kampioen. Van kindsbeen af fascineerde het me om in het doel te staan. Misschien wel omdat dat de enige speler is die een ander truitje draagt.”

Nadat hij met Osasuna ook in de tweede klasse speelde, stapte López Vallejo in 1999 over naar Villarreal. “Ik was er niet altijd titularis”, herinnert hij zich. “Vorig seizoen was ik soms zelfs maar derde doelman. Vandaar dat ik vertrok. Door keihard te trainen kon ik bewijzen dat ik nog altijd mijn plaats op het hoogste niveau waard ben. Het voordeel voor een doelman is dat matchritme eigenlijk niet zo belangrijk is.”

Ondertussen is hij net als het hele team bezig aan een behoorlijk sterk seizoen. ” MarcelinoGarcíaToral is een enorm sterke coach, die door zijn tactische ingrepen wedstrijden in ons voordeel kan doen kantelen”, beweert hij. “En daarnaast vormen we een bijzonder hechte groep die altijd aan één touw trekt. Wat me natuurlijk altijd zal bijblijven, is de dag dat we dit seizoen op Real Madrid speelden. We waren overmand door emotie, omdat vier van onze fans in een ongeval op weg naar de match het leven verloren. Vervolgens wonnen we met 0-3. Zoiets vergeet je nooit !”

Barcelona verloor bij Zaragoza met 1-0. De doelpuntenmaker van dienst was opnieuw Diego Milito, die daarmee zijn negentiende treffer van het seizoen aantekende. Barcelona speelde zonder Samuel Eto’o. Frank Rijkaardbenadrukte dat hij echt geblesseerd was.

Osasuna maakte een geweldige indruk in zijn kwartfinale van de UEFA Cup. Het ging met 0-3 winnen op het veld van Bayer Leverkusen, dankzij goals van Javier Cuéllar, David López en Pierre Webó.

Raúl zal wellicht Real Madrid verlaten. Nu doet het gerucht de ronde dat hij naar Manchester United zou trekken, als deel van de betaling om Cristiano Ronaldo binnen te halen.

Robert, de Braziliaanse aanvaller die door PSV was uitgeleend aan Betis, tekende een definitief contract tot 2011. De transferprijs bedraagt 3,5 miljoen euro.

Getafe zal aan FC Sevilla vragen om volgend seizoen spits Kepa te mogen huren. Dit seizoen werd hij uitgeleend aan West Ham.

Juan Carlos Valerón (Deportivo La Coruña) werd voor de derde keer geopereerd aan de linkerknie. Pas over zes maanden zal de onfortuinlijke middenvelder weten of hij mag hopen ooit nog op het hoogste niveau te spelen.

Raúl Tamudo, de aanvaller van Espanyol, moest veertien dagen aan de kant blijven als gevolg van een spierblessure.

Vicente, de linkerflankspeler van Valencia, is nog altijd niet hersteld. Hij blijft nog minstens een maand onbeschikbaar.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content