Gerard Houllier onderging de harde wet van het voetbal.

Liverpool moet op zoek naar een nieuwe manager. Begin vorige week kreeg GerardHoullier de bons. De Fransman moet boeten voor het feit dat Liverpool er maar niet in slaagde om aan te sluiten bij de topdrie. Bovendien kwam er nog meer slecht nieuws voor de Reds. In Azië komt de Thaise investering in de club steeds meer onder vuur te liggen. Ze zou strijdig zijn met de Thaise grondwet, die zegt dat de regering niet mag investeren in privé-projecten met de bedoeling om winst te maken. De financiering moet overigens komen uit de organisatie van een eenmalige loterij, wat dan weer ethische vragen oproept. De Thaise premier engageerde zich onlangs voor 66 miljoen pond, een bedrag waarmee Liverpool op koopjesjacht wil.

Al weken speculeerden ze aan de Mersey dat het afgelopen was met Houllier, die in 1998 werd aangetrokken. Aanvankelijk als adjunct van Roy Evans, later als voltijds manager. Vooral de speculaties rond een eventueel vertrek van Steven Gerrard (Chelsea, Manchester United) en de contractperikelen van Michael Owen, die weigerde om te praten over een contractverlenging tot hij voelde dat er wat veranderde, voedden die geruchten.

Toen Houllier in 2001 drie bekers won (de FA Cup, de Ligabeker en de Uefabeker na een fantastische finale tegen Alavés) leek het erop dat de Fransman zijn uitdaging om Liverpool binnen de vijf jaar weer naar de top te loodsen, waar zou maken. Houllier sukkelde in die periode ook met hartproblemen (hij onderging uiteindelijk een operatie in oktober 2001), wat het succes nog een extra emotioneel tintje gaf. Als Liverpool won, was het voor de manager, als het verloor, liet het de manager zwaar in de steek.

Daarna keerde het tij echter. Transfers mislukten, het spel was verre van frivool en een kwartfinale in de Champions League kon de onvrede niet de kop indrukken. Plots staken bezwaren over zijn spelerscarrière, of liever de afwezigheid ervan, de kop op. Of werd zijn talent om te motiveren in vraag gesteld. “De relatie met de spelers werd flets en futloos, dat zijn dingen die gebeuren na zes jaar”, constateerde de onlangs naar Birmingham getransfereerde Emile Heskey.

In de Engelse competitie werd Liverpool nog vierde, maar dat had veel te maken met het falen van Newcastle in de laatste week. En een ploeg die op dertig punten van Arsenal strandt, is niet bepaald een titelconcurrent te noemen. Daarom moest Houllier, die het jaar voordien slechts vijfde werd met de Reds maar wel nog de Ligabeker won, na zes jaar dienst de baan ruimen.

Ondertussen weten ook de Engelse kwaliteitskranten het zeker: Rafael Benítez, de succestrainer van Valencia, wordt de nieuwe manager van Liverpool. (PTK)PLAY-OFFS. De derde stijger uit tweede klasse is Crystal Palace, dat in Cardiff van West Ham won met 1-0. JOSE MOURINHO, coach van Porto, gaat naar Chelsea. De handtekeningen ontbreken nog, maar de Engelse én Portugese waarnemers zijn zeker van hun zaak. Ook Liverpool had interesse. ALAN SMITH verhuist voor 7 miljoen pond van Leeds naar Manchester United. Volgens PSG heeft United ook zijn oog laten vallen op de 26-jarige Argentijnse verdediger GabrielHeinze. PATRICK KLUIVERT, die weg moet bij Barcelona, kan naar Middlesbrough. Maar de Nederlander is niet enthousiast. ANDY GRIFFIN ruilt Newcastle voor Portsmouth. (PTK)

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content