Het zware CL-programma zorgt ervoor dat andere ploegen kunnen schitteren in de Serie A.

Vaak wordt geklaagd over het feit dat de Champions League (en dan vooral de vette geldpot die ermee gemoeid gaat) de kloof tussen grote en kleine clubs alleen maar groter maakt. Anderzijds kan je er niet naast kijken dat na een CL-week zwakke resultaten volgen in de eigen competitie en dan vooral in de Serie A. Dit weekend was het niet anders. De gelijke spelen van Juventus, AC Milan en Inter en de nederlaag van Lazio waren nochtans niets meer dan toeval. Juventus speelde tegen AS Roma, geen hapklare brok, en Inter is als vanouds wispelturig in zijn resultaten.

In ieder geval zorgt het dipje dat de CL-klanten kennen in de eigen competitie ervoor dat anderen zich kunnen tonen. Bijvoorbeeld Leite Ribeiro Adriano, de Braziliaanse aanvaller van Parma, die op vier speeldagen tijd al vijfmaal raak trof. Toen hij in 2001 bij Fiorentina belandde, wist de imposante Braziliaan (1,89 m en 87 kg) zich meteen te onderscheiden door in Chievo in de toegevoegde tijd de gelijkmaker te scoren (2-2) en een week later nog eens hetzelfde te doen tegen AC Milan (1-1). Desondanks kon hij de critici nooit unaniem achter zich krijgen. De supporters laakten vooral zijn egoïstische instelling. Toch zag Inter wel potentie in Adriano. Hij kwam er echter weinig aan spelen toe en werd uitgeleend aan Parma, dat bezig was met de bouw van een nieuwe ploeg en waar voorzitter Calisto Tanzi genoeg had van het spenderen van miljoenen euro’s zonder rendement. Adriano bloeide helemaal open bij Parma. Hij legde meer discipline aan de dag en zijn trainer, Prandelli, staat bekend als een uitstekend leraar. Adriano scoorde aan de lopende band. Dit seizoen zou de Braziliaan normaal gezien terugkeren naar Inter om er het vertrek van Hernan Crespo op te vangen, maar de goede band tussen beide clubs leverde een verlengd verblijf van Adriano in Parma op, tot januari op zijn minst. (NR)

ALESSANDRO DEL PIERO (spierscheur in de kuit) zal volgens de laatste onderzoeken een dikke maand nodig hebben om weer te kunnen spelen. FILIPPO INZAGHI (AC Milan) heeft tien dagen rust nodig. Hij liep een hersenschudding op en brak zijn kaak en enkele tanden. MILAN-SIENA van de dertiende speeldag (14/12) werd verplaatst naar 28 januari omwille van de deelname van AC aan de Intercontinentale Cup. (NR)

TOPSCHUTTERS : 1. Adriano (Parma), Shevchenko (AC Milan) 5 goals ; 3. Di Vaio (Juventus) 4 goals ; 4. Bresciano (Parma), Trezeguet (Juventus) 3 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content