D avy Oyen woont in Zutendaal en werkt in Roeselare. Resultaat is een dagelijkse roadtrip van 220 kilometer enkele reis richting Schiervelde. Toch stapt de linksvoetige Limburger tegenwoordig fluitend in de wagen, want het gaat zijn ploeg voor de wind. Thuis zijn de West-Vlamingen niet te kloppen, maar sinds de winterstop kunnen ze ook op verplaatsing winnen, zelfs op Club Brugge, én leerden ze een voorsprong vast te houden.

Ook Oyen zelf is bezig aan een goed seizoen. Hij scoorde dit seizoen enkel tegen Moeskroen, maar bezorgde zijn ploeg zo vier extra punten. Op Le Canonnier scoorde hij diep in de blessuretijd de gelijkmaker, in de thuismatch trapte hij de winning goal voorbij Mark Volders.

Als je plots zesde staat in het klassement, is het dan tijd om de ambities bij te stellen en naar boven te kijken ?

Davy Oyen : “Nee, zeker niet ! Hier hoor je vaak in de kleedkamer : ‘Laat ons eerst en vooral onze stek in de eerste klasse veiligstellen.’ Ik vind dat geen gebrek aan ambitie, dat is gewoon de aard van deze club. Bovendien staan we met heel veel clubs dicht bij elkaar, over een paar weken kan de situatie er helemaal anders uitzien. Daarom moet voor ons de eerstvolgende wedstrijd steeds de belangrijkste zijn. Op het einde van de rit zien we dan wel waar we uitkomen.”

Hoe groot is het aandeel van nieuwkomer Yves Vanderhaeghe in de sterke reeks na de winterstop ?

Yves brengt ons ongetwijfeld heel wat bij. Ervaring en leepheid bijvoorbeeld. Niet voor niets is hij de Belgische speler met de meeste Champions Leaguewedstrijden in de benen. Tegen Moeskroen slikken we een doelpunt op het moment dat hij buiten de lijnen ligt. Dat is geen toeval.

“Daarnaast zorgt hij natuurlijk voor meer balrecuperatie en is het makkelijker om de bal in de ploeg te houden met hem in het elftal. Maar eigenlijk liep het ook voor zijn komst al heel goed. Het zou in ieder geval veel te simpel zijn om onze goeie prestaties enkel en alleen toe te schrijven aan de komst van Yves Vanderhaeghe.”

Wat is volgens jou dan de verklaring voor het uitstekende seizoen ?

“Een geheim voor ons succes is er niet. We hebben gewoon een groep die heel goed aan elkaar hangt. Elke speler is bereid een foutje op te rapen voor een ander. Dat is onze sterkte.

“Aanvaller Paul Kpaka en nieuwkomer Sami Allagui scoorden na de winterstop nog niet. Geen probleem, want ze doen ruimschoots hun deel van het verdedigende werk. We werken voor elkaar, vallen aan met elf en verdedigen met elf. Blijkbaar is dat in de Belgische competitie voldoende om een mooie plaats in het klassement te versieren.”

Worden jullie prestaties door de media naar waarde geschat ? Krijgt Roeselare wel voldoende aandacht ?

“Mwa, we hoeven niet meteen in de schijnwerpers te staan. Dat laat ons toe om in alle rust toe te leven naar de volgende wedstrijden. En natuurlijk hebben we onze eerste uitoverwinning slecht getimed. Gezien de gevolgen van onze winst op Club Brugge is het logisch dat de media vooral daar aandacht voor hadden.”

Die uitoverwinning op Club Brugge was de eerste van het seizoen. Thuis verloren jullie daarentegen nog niet. Wat is het grote verschil ?

“Geen idee. We spelen gewoon heel erg goed thuis, met heel veel vertrouwen. Onze supporters zijn natuurlijk fantastisch. Je merkt wel dat het alsmaar moeilijker wordt om de drie punten op Schiervelde te houden, de andere ploegen zijn zich ondertussen bewust van onze thuisreputatie en dat lijkt ze extra te motiveren.

“Op verplaatsing durven we veel minder, spelen we met schrik. Vertrouwen is blijkbaar de bepalende factor. Meer concrete oorzaken zijn er niet. Alhoewel, misschien moeten we de afmetingen van de goals op Schiervelde maar eens nagaan. Misschien hebben die net als in Hamburg wel abnormale verhoudingen ( lacht).”

JAN-PIETER DE VLIEGER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content