Ruud van Nistelrooy stopt als international.

De interlandcarrière van de spits van Real Madrid is sinds vorige week maandag ten einde. Ruud van Nistelrooy kwam op amper 32-jarige leeftijd immers tot de conclusie dat hem geen andere beslissing rest. “Nadat ik de speelprogramma’s van Real en Oranje nog eens grondig had bestudeerd, besefte ik dat ik – gezien de vereiste fysieke inspanningen om op dit hoge niveau maximaal te kunnen presteren – moest kiezen”, verklaarde de aanvaller op de website van de Nederlandse voetbalbond KNVB. “De combinatie van enerzijds de competitie-, beker- en CL-wedstrijden en de WK-voorrondeduels anderzijds, zorgt dan toch voor een te zware belasting”, ging hij verder. “Er rest mij dan ook geen andere keuze. Uiteraard ga je bij dit soort beslissingen niet over een nacht ijs. Ik heb met de Nederlandse nationale ploeg een heel fijn EK achter de rug en kijk daar met een goed gevoel op terug.”

De boodschap vanuit de Spaanse hoofdstad verraste de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk, die nochtans sterk op Van the Man rekende als diepe spits. “Ik sprak uitvoerig met hem over dat onderwerp. Ik wil en kan niet anders dan zijn besluit respecteren. Natuurlijk vind ik het spijtig dat ik bij het samenstellen van mijn selectie geen beroep kan doen op zijn kwaliteiten en internationale ervaring”, zo luidde zijn korte en bondige commentaar.

Van Nistelrooy speelde op het afgelopen EK in Oostenrijk en Zwitserland zijn laatste interland tegen Rusland. In totaal maakte hij 33 doelpunten in 64 partijen voor Oranje. Met die (vrij hoge) productiviteit staat hij vierde op de topschutterslijst aller tijden.

Maar zijn interlandloopbaan verliep niet zonder slag of stoot. Op 18 november 1998 debuteerde Van Nistelrooy onder toenmalig bondscoach Frank Rijkaard tijdens de oefeninterland tegen Duitsland (1-1). Diens opvolgers Louis van Gaal en Dick Advocaat deden ook vaak een beroep op de opportunistische aanvaller. Door blessureleed miste hij echter de nodige wedstrijden, waardoor hij onder meer het EK van 2000 in België en Nederland aan zich voorbij zag gaan. Onder Marco van Basten stopte de spits tijdelijk. Maar op het afgelopen EK was hij weer eerste keus. Met zijn afscheid verliest Nederland zijn scherpschutter. Hij zadelt zijn opvolger, meer dan waarschijnlijk Klaas-Jan Huntelaar, op met een behoorlijk zware erfenis.

De keuze van Van Nistelrooy valt enerzijds te catalogeren als logisch, maar roept volgens de Nederlandse pers ook verbazing op. Want het was blijkbaar al jaren de wens van de aanvaller een groot succes te boeken met Oranje. Wat dat betreft was zijn missie nog niet af.

Laurent Delorge overleefde net als Jurgen Colin, Albert Luque en Kenneth Perez de eerste schifting van Marco van Basten bij Ajax niet. De nieuwe coach wil zijn selectie dringend inkrimpen tot 24 spelers. Ook Kennedy Bakircioglu, Leonardo, George Ogararu en Dennis Rommedahl moeten zich zorgen maken. Perez reageerde ondertussen al woedend via zijn zaakwaarnemer en pikt zijn verwijdering niet. De Deen is furieus. “Alle fatsoen lijkt verdwenen sinds Van Basten aan het roer staat. Met Jong Ajax trainen, dat is echt onacceptabel. Er moet een financiële oplossing komen voor dit probleem.” Hij trekt naar de arbitragecommissie om af te dwingen dat hij bij de A-kern mag blijven.

Onze landgenoot Floribert Ngalula (21), een middenvelder, versierde een overeenkomst voor een jaar bij Sparta.

Doelman Cliff Mardulier (ex-Lierse) mag voorlopig niet weg bij Roda JC, dat eerst een waardige vervanger wil zoeken en vinden voor de doublure van Bram Castro (ex-RC Genk en STVV) en Przemyslav Tyton.

Mark van Bommel staat op het punt zijn interlandloopbaan te hervatten. De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk, de schoon-vader van de Bayern Münchenmiddenvelder, nam hem immers op in de voorlopige selectie van negentien spelers voor de oefeninterland tegen Rusland op 20 augustus in Moskou. Van Bommel, die na het WK van 2006 eerst niet meer werd opgeroepen en daarna weigerde om nog onder Van Basten te spelen bij Oranje, is de enige voetballer die niet van de partij was op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Dat betekent ook dat Clarence Seedorf voorlopig geen rentree maakt. Edwin van der Sar (gestopt), Wilfred Bouma (geblesseerd) en Mario Melchiot (gepasseerd) ontbreken.

FC Utrecht haalde de Deense aanvaller Morten Skoubo (28) weg bij het Spaanse Real Sociedad. Hij tekende voor drie seizoenen.

Doelman Stefan Postma (31) zal tot1 januari 2009 deel uitmaken van De Graafschap. Hij moet de tijdelijke vacature opvullen, die ontstond door de langdurige blessure van Nicolas Cinalli.

Ronald Koeman geeft voorlopig geen vervolg aan zijn trainersloopbaan. De oud-international wordt vanaf komend seizoen immers een van de vaste gezichten bij de NOS. Hij zal voornamelijk fungeren als analist bij de CL-wedstrijden, maar ook eenmaal per maand aanschuiven bij het discussieprogramma Studio Voetbal.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content