Diego Milito wil Zaragoza aan CL-kwalificatie helpen.

Zaragoza droomt van de Champions League. Als dat lukt, zal dat vooral te danken zijn aan de Argentijnse broers Diego en Gabriel Milito. Bij de fans is vooral Diego (27), de maker van 18 doelpunten in 26 wedstrijden, zeer geliefd. Gabriel is dan ook maar een centrale verdediger. Beiden zijn geboren in Bernal en begonnen te voetballen in hun dorp. Later werd de ene naar Racing Avellaneda gehaald, de andere naar Independiente.

Het debuut van Diego bij Racing in 1999, was niet echt opvallend. Het leidde tot slechts drie doelpunten in twee seizoenen. In 2001 pas brak hij door, met 14 goals in 24 wedstrijden. Bij het publiek ontstond de naam el Principe, door de gelijkenis met Enzo Francescoli, de Uruguayaanse ex-voetballer die bekend staat voor zijn elegantie. Milito is een spits met een uitstekende techniek, koelbloedig in een één-tegen-één-situatie én opportunist. Diego Milito bevestigt in 2002 zijn talent (8 goals in 18 wedstrijden) en groeit uit tot dé publiekslieveling.

In januari 2004 trekt hij naar het Italiaanse Genua, toen nog een tweedeklasser. Zijn aanpassing verliep vlot met 12 doelpunten in 20 wedstrijden. Zijn vertrek wordt aangekondigd, maar de voorzitter laat hem niet gaan. In het daaropvolgende seizoen toont de Zuid-Amerikaanse sluipschutter zich onfeilbaar vanop de stip : alle dertien worden immers omgezet. Dankzij zijn 21 goals wordt promotie afgedwongen. Maar Genua degradeert door een corruptieschandaal naar de derde klasse. Diego Milito wordt gedwongen van club te veranderen, om – met het oog op het WK in Duitsland – in de kijker te blijven staan van bondscoach José Pekerman.

In juni 2005 sluit Genua een huurakkoord met Zaragoza. Voor twee jaar, met een verkoopoptie, waar de Spaanse club vrij snel al een beroep op doet. Ondertussen ontbreekt het niet aan kandidaat-kopers voor Milito. Slechts een keer uitte hij in Spanjezijn ongenoegen. Omdat de concurrentie in de aanval van de nationale ploeg te groot was, werd hij niet geselecteerd voor het WK.

Iker Casillas (25 jaar) stond tegen IJsland voor de 68ste keer aan de aftrap van de Spaanse nationale ploeg. De doelman van Real Madrid evenaart hiermee zijn voorganger Luis Arconada. Hij stijgt ook naar de zevende plaats in de rangschikking van spelers met de meeste interlands. Die wordt nog altijd aangevoerd door Andoni Zubizarreta (126 caps).

Fernando Morientes ontwrichtte zijn rechterschouder en moet een maand aan de kant blijven. Daardoor mist Valencia zijn spits in de CL-ontmoeting tegen Chelsea.

Giourkas Seitaridis (Atlético Madrid) raakte geblesseerd in het EK-kwalificatieuduel tegen Turkije. De Griekse verdediger kon door de verrekking ook niet deelnemen aan de wedstrijd tegen Malta vorige week woensdag.

Patxi Punal scheurde de gewrichtsbanden van zijn enkel. De middenvelder van Osasuna zal twee maanden niet inzetbaar zijn.

Zinédine Zidane, en meer bepaald zijn transfer van Juventus naar Real Madrid, doet stof opwaaien. Zijn ex-manager Marc Roger, opgesloten in de gevangenis van Madrid, vertelt in zijn boek de achtergrond van de overgang van Zizou. Meer bepaald de commissie die ex-Realvoorzitter Florentino Pérez aan Luciano Moggi betaalde. De oud-sportief directeur van Juventus kreeg naar verluidt een bedrag van 6,1 miljoen euro cash in een kleine koffer.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content