Krijgt de Ivoriaanse aanvaller van Feyenoord tegen versneld tempo een naturalisatie, zodat hij op het WK van volgend jaar in Duitsland kan meespelen met Oranje ? Die vraag houdt heel sportief Nederland al een tijdje bezig. Volgens minister Verdonk kan er geen uitzondering worden gemaakt voor de twintigjarige Salomon Kalou en moet hij de geijkte procedure doorlopen. Wat impliceert dat hij pas in 2008 over een Nederlands paspoort kan beschikken.

Versnelde naturalisatie is in Nederland pas mogelijk indien er sprake is van ‘een bijzonder geval’ en van ‘een gewichtig belang’. Voor de rechtbank van Rotterdam bevestigde bondscoach Marco van Basten, die was opgeroepen als getuige-deskundige, dat er een WK-ticket voor Kalou klaarligt. “Salomon is een uitzonderlijk talent. Hij kan net als Arjen Robben het verschil maken. Maar we zijn veel te afhankelijk van Arjen. Als hij geblesseerd is, hebben we vrij veel moeite om te winnen van zwakkere tegenstanders. Daarom willen we Salomon heel graag meenemen”, betoogde San Marco. Naast zijn leermeester Johan Cruijff (“Kalou zorgt voor een enorme kwaliteitsimpuls”) vinden ook enkele leden van de Nederlandse Tweede Kamer dat de jonge spits een verrijking betekent voor het Nederlandse voetbal.

Maar daar is minister Verdonk, die al twee keer zijn naturalisatieverzoek afwees, totaal niet van overtuigd. “Het is niet aannemelijk dat hij nu al een grote bijdrage kan leveren aan Oranje”, zo schreef ze in mei aan de advocaat van de voetballer. De minister vindt dat de Feyenoorder, die in 2002 naar Nederland kwam, te weinig is ingeburgerd. Verdonk is bovendien bang dat Kalou snel naar een grote buitenlandse club vertrekt zodra hij in het bezit zal komen van zijn Nederlands paspoort.

Kalou probeert ondertussen zijn wil tot integratie duidelijk te maken. “Ik woon en voetbal hier heel graag. Ik ga één keer per jaar met vakantie naar mijn geboorteland Ivoorkust. Ik ben altijd blij als ik terugkom. Alles heb ik aan Nederland te danken. Door jullie voetbal en bevolking gaat het goed met mij”, zo stelde hij. Binnenkort valt de definitieve uitspraak. l

n Ajax neemt de Deense aanvallende middenvelder Michael Krohn-Dehli (22) vanaf 1 juli 2006 voor drie seizoenen transfervrij over van RKC. n FC Utrecht rouwde om het overlijden van de Franse verdediger David Di Tommaso (26), die in zijn slaap werd getroffen door een hartstilstand. n Kees Zwamborn blijft tot het einde van het seizoen trainer van Willem II.

TOPSCHUTTERS : 1. Arveladze (AZ) 13 goals ; 2. o.a. Huntelaar (Heerenveen), Kuijt (Feyenoord) 10 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

9/12 Roda – NEC 10/12 Heerenveen – Willem II, NAC – Heracles, Den Haag – RBC, Twente – AZ 11/12 Utrecht – Groningen, Feyenoord – PSV, RKC – Sparta, Vitesse – Ajax

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content