Na Torino en Messina krijgt ook Genoa geen plaats in de Serie A. Het zakt na omkoping naar derde klasse.

Precies 48 dagen duurde de vreugde van de tifosi van Genoa over de promotie naar eerste klasse, een reeks waaruit de ploeg al tien jaar weg was. Vorige week woensdag werd de oudste club uit Italië (gesticht in 1893) veroordeeld wegens omkoping, waardoor het in de rangschikking verhuist naar de laatste plaats en dus een reeks zakt. Genoa speelt volgend jaar dus in derde, waar het bovendien drie strafpunten krijgt. Voorzitter/eigenaar Enrico Preziosi werd samen met de algemeen directeur van het inmiddels failliete Venezia geschorst voor vijf jaar en nam meteen ontslag. Andere betrokkenen, waaronder een paar spelers, kregen schorsingen van vier maanden tot vijf jaar. Twee van de drie beschuldigde spelers van Venezia werden voor respectievelijk vijf en zes maanden geschorst. Op 5 augustus wordt het beroep behandeld.

De affaire kwam aan het licht toen een bediende van Venezia op 14 juni werd betrapt toen hij het kantoor van de Genoavoorzitter verliet met een koffer met 250.000 euro. Twee dagen eerder verzekerde Genoa zich met een 3-2-zege tegen Venezia van de titel in tweede klasse. Achteraf verklaarde Venezia die som te hebben gekregen voor de transfer van speler Maldonado. Na een grondig onderzoek op basis van afgeluisterde telefoongesprekken kwam de bevoegde commissie tot de conclusie dat er wel degelijk sprake was van omkoping. Na de uitspraak kwam het tot rellen in de binnenstad van Genoa. Voor het komende seizoen had Genoa al 14.200 seizoenkaarten verkocht. Wat er met de spelers en met trainer Francesco Guidolin – die het Europees voetballende Parlermo ruilde voor Genoa – gebeurt, wordt per 5 augustus meegedeeld. Waarschijnlijk komen ze vrij en worden de al gedane transfers geannuleerd.

Enrico Preziosi nam Genoa twee jaar geleden over, toen de club op een zucht van derde klasse stond maar door de financiële perikelen van andere clubs in tweede kon blijven. Eerder was hij actief bij Como, dat in geen tijd naar de Serie A steeg, maar nu failliet is. Als gevolg van de uitgesproken straffen verandert er één en ander in eerste en tweede klasse. Haalt het beroep van Genoa, Torino en Messina niets uit, dan wordt Bologna (gedegradeerd maar financieel gezond) heropgevist en stijgen Ascoli en Treviso onverwacht naar eerste. Voor Treviso, afgelopen seizoen deelnemer aan de playoffs in tweede, zou dat de allereerste keer zijn. Ascoli, ooit de club van Patrick Vervoort, speelde al twaalf seizoenen in de hoogste klasse. Dat gebeurde voor het laatst in het seizoen 1990/91. In tweede worden Catanzaro, Pescara en Vicenza heropgevist, krijgt Torino een nieuwe kans en is Napoli de bijkomende stijger. (GF)

Inter haalde bij Real Madrid Walter Samuel. De 27-jarige Argentijnse verdediger tekent voor vier jaar en kost 16 miljoen euro. Eerder voetbalde Samuel van 2000 tot 2004 bij AS Roma, dat hem vorig jaar aan Real verkocht voor 27 miljoen euro. De Chileense spits David Pizarro (25) voetbalde sinds 1999 voor Udinese, kostte 12 miljoen euro en tekende voor vijf jaar. Komend weekend start de Coppa Italia in een nieuw kleedje, met 72 ploegen. Voor het eerst komen van bij de aftrap ook de eersteklassers in actie. Tot de achtste finales blijven wel de acht reekshoofden (Inter, Juventus, Milan, Udinese, Sampdoria, Palermo, Roma, Lazio) afzijdig. Tot dan wordt gespeeld met directe uitschakeling. De om financiële redenen uitgesloten ploegen (Messina, Torino, Perugia en Salernitana) zijn er niet bij. Genoa wel, maar het kreeg als derdeklasser wel op de ranking nummer 40. (GF)

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content