OH Leuven – Info

Tijd kopen

Het moet voor coach Brys als een déjà vu voelen: net als vorige zomer moet hij ook nu weer lang wachten op de nodige versterkingen. Vooral in het offensieve compartiment dan. Al sinds het vertrek van topschutter Henry vorige zomer zit OHL met een productiviteitsprobleem. Daar waar net de kracht lag in dat fantastische seizoen als promovendus twee jaar geleden, met het triumviraat SowahMercier-Henry. Van die drie blijft geen enkele speler meer over. Kaba leek even een oplossing te kunnen bieden voor het scoringsprobleem, maar de aankoopoptie in zijn contract werd niet gelicht. De hele voorbereiding lang moest Brys het dus stellen met een spits van de beloften (Nsingi) en een huurling die eigenlijk weer weg mag (Kukharevych). Beide aanvallers deden het niet slecht, maar titularismateriaal zijn ze niet.

Een pluim voor OHL dat het heel wat Belgen importeerde en ook veel jongeren de kans gaf zich te bewijzen.

Op die manier blijft het ook voor Holzhauser zoeken naar automatismen. De topaanwinst voor deze zomer was er wel vanaf dag één bij en iedereen weet ondertussen dat de Oostenrijkse spelmaker gebaat is met diepgang voor hem. In de oefenwedstrijden nam hij dan maar zelf de teugels in handen, met enkele goals – veelal als vaste strafschopnemer – maar ook door vaak laag de bal te komen ophalen. Het is in ieder geval al duidelijk geworden dat hij na het vertrek van Mercier de nieuwe patron van de ploeg moet worden. Zeker in afwachting van de revaliderende Schrijvers, pas eind dit jaar terug fit verwacht.

OH Leuven - Info

Belg en jong

Nog zo iemand die alles in huis heeft om een nieuwe leider in de ploeg te worden, is Pletinckx. Nog steeds maar 21 jaar oud, maar bij Zulte Waregem al heel wat ervaring opgedaan in 1A. In de oefencampagne toonde hij waarom Brys zo in de wolken is met zijn komst: door zijn excellente coaching zorgt hij voor meer verdedigende stabiliteit. Brys zal vermoedelijk aan zijn 3-4-2-1 concept vasthouden en Pletinckx wordt daarin een zekerheid. Wie er aan hem gekoppeld wordt, is nog koffiedik kijken, versterking is zeker gewenst. Met Dom werd er een goede aanvulling gedaan, hij kan zowel op de flank als in de as van het veld van waarde zijn. In doel mogen twee nieuwelingen uitmaken wie er aan het seizoen begint: we geven Jackers licht voordeel gezien zijn goede klik met Pletinckx en zijn grotere voetballende kwaliteiten.

Een pluim is het wel voor OHL dat het heel wat Belgen importeerde en deze voorbereiding ook veel jongeren de kans gaf om zich te bewijzen. Nsingi en Schingtienne lieten alvast een goede indruk na en mogen op speelkansen hopen.

Improviseren

Het is niet dat Brys géén versterkingen kreeg, want met Mendyl (Marokko), Thorsteinsson (IJsland) en Shengelia (Georgië) mocht hij zelfs drie internationals verwelkomen. Eerstgenoemde is een linksachter die bij Lille opgeleid werd en daar ook zijn debuut maakte in de Ligue 1, nadien bij Schalke 04 en Gaziantep speelde, maar daar vooral veel blessureleed kende. De twee anderen, allebei flankspelers, moeten offensief de nodige impulsen brengen. Al is de vraag altijd hoe lang ze zullen nodig hebben om aan de Belgische competitie (en de ploeg) te wennen. Een bijkomend nadeel: het trio kwam in de oefencampagne amper aan spelen toe.

OH Leuven - Info

Eigenlijk wil Brys, die steeds meer inspraak krijgt in het transferbeleid, op alle posities een dubbele bezetting, maar dan hebben ze nog veel werk voor de boeg. Het uitvallen van Belgisch belofte-international Keita met een (lichte?) blessure was een domper, hij toonde in de oefencampagne dat hij met zijn combinatie van techniek en kracht een van de revelaties in de JPL kan worden. Zijn back-up, Malinov, kon na een blessure bij de Bulgaarse nationale ploeg pas laat aansluiten, waardoor Brys ook op die positie dreigde te improviseren, maar met Gamboa werd een ervaren Portugese middenvelder gevonden.

OH Leuven - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content