Pierre Bilic

Als jeugdspeler noemden ze hem Paul Scholes en dat was geen toeval. Belofte-international Thibaut Detal breekt dit seizoen door als verdedigende middenvelder van Charleroi.

Hij heeft geprobeerd in Charleroi te wonen. Vorig seizoen stelde de club voor hem een flat ter beschikking op de Place Charles II. Thibaut Detal (20) zucht. “Verloren tijd. Ik voelde me er niet thuis. Hooguit vier of vijf nachten heb ik er doorgebracht. Geen oog deed ik er dicht. Het lawaai was ondraaglijk. Ik hoorde alles. Het geluid van de lift. Het verkeer buiten. De feestjes bij de buren. Het was mijn biotoop niet. Ik ben teruggekeerd naar hier.”

Hier heet Winenne. Een dorpje zo groot als een zakdoek, met dik duizend inwoners. Het ligt dicht bij Beauraing en op zo’n zestig kilometer van Charleroi. Niet ver maar toch een wereld van verschil. La campagne quoi ! Detal, met een plooi van een gelukzalige glimlach om de lippen : “Geef mij maar het platteland. Ook voor de mensen, weet je. In de stad schijnt niemand een ander mens te kennen. De mensen zijn er zo, hoe moet ik dat zeggen, ontmenselijkt. Kijk, in Winenne komen er ook wel nieuwe wijken bij. Maar mijn ouders kennen hier zo goed als iedereen.”

Ode aan de rust. “Van de voortdurende stress in de stad is hier geen sprake. Ik heb de rust van dit dorp nodig om de batterijen te kunnen opladen. Ik heb wonen in Winenne nodig voor mijn evenwicht.”

De boer op

De Detals hebben altijd in de streek gewoond. Moeder Marianne is geboren en getogen in Winenne. Vader Gérard komt uit het naburige dorp Focant, in het landschap gevleid tussen Beauraing en Rochefort. De grootouders van Thibaut Detal hadden daar een boerderij en acht kinderen. Gérard vond een baan bij de NMBS in Namen, twee van zijn boers, Eugène en Philippe, namen de boerderij over.

Van het veld naar het voetbalveld. Gérard Detal speelde als verdedigende middenvelder in het eerste elftal van Focant. De twee broers van Thibaut – Nicolas en Laurent – voetballen ook. “Voetbal is bij ons thuis het gespreksonderwerp bij uitstek”, zegt vader Detal. “Ik volg zoveel mogelijk wedstrijden van mijn zonen. Van Charleroi mis ik geen enkele match. Daar ga ik naartoe met een van mijn broers, Jean-Luc. We verplaatsen ons ook voor iedere uitwedstrijd van de Carolo’s.”

Nicolas is beroepsmilitair, Laurent heeft een graduaat in elektromechanica behaald en voetbalt bij Beauraing. Thibaut begon bij Focant (duiveltjes, 1992/93), verhuisde vervolgens naar Dion (duiveltjes, preminiemen, 1993/ 96), daarna ging het naar Winenne (miniemen en kadetten, 1996/98), nadien sloot hij zich aan bij Sporting Charleroi (knapen). Daar ontpopte hij zich meteen tot een van de meest beloftevolle jeugdelementen van de club. Hij kreeg een troetelnaam die er niet om loog : Paul Scholes. Geen toeval, de jonge Thibaut Detal vecht ook nu nog voor iedere bal, blinkt uit in balrecuperatie. Jeugdcoach Didier Beugnies besefte dat hij een ruwe diamant in zijn hand hield. Detal kondigde zich aan als een opvolger van Guy Dardenne en de broers Suray, die uit dezelfde streek komen.

Etienne Delangre had Thibaut Detal al in het vizier, maar het was zijn opvolger Dante Brogno die Detal in het seizoen 2002/03 naar de A-kern haalde en hem in de eerste klasse liet debuteren met een invalbeurt tegen Westerlo. Sindsdien ging het stelselmatig crescendo.

Nummer zes

Thibaut Detal vatte het huidige voetbalseizoen aan met 53 wedstrijden en vier doelpunten in de eerste klasse op zijn toerenteller. Hij is ook tot basisspeler bij de nationale beloften uitgegroeid. Dit seizoen stelt coach Jacky Mathijssen hem vooral in uitwedstrijden op : als bezoekend team prediken de Zebra’s immers een stilaan beruchte en fel bekritiseerde voorzichtigheid. Op dat niveau bundelt Detal op het middenveld de krachten met Sébastien Chabaud.

“Het loopt lekker”, vindt Detal. “Ik had niet verwacht zoveel te spelen. In uitwedstrijden moet er nu eenmaal anders en misschien wel harder gewerkt worden en als de coach een deel van dat werk op mijn schouders legt, betekent het dat hij vertrouwen in mij stelt. Meer hoef ik voorlopig niet te onthouden. Op 1 januari word ik 21 jaar, op die leeftijd mag je niet verwachten dat je alles kent en kunt. Na mijn middelbare studies in Beauraing heb ik voluit voor het voetbal gekozen. Ik wil ervoor gaan. Ik heb nog veel te leren. Ik probeer veel met mijn ogen te stelen van mijn ploegmaats. Sébastien Chabaud is wat dat betreft een voortdurende bron van inspiratie. Met zijn uitstekend positiespel maakt hij mijn taak lichter. Als men mij voorspelt dat ik ooit de opvolger van Sébastien kan worden, beschouw ik dat als een groot compliment. Maar er is nog werk aan de winkel.”

Chabaud zelf ziet de jonge Detal wel zitten. “Een typische nummer zes. Ik merk dat Thibaut veel vooruitgang maakt en dit op alle domeinen : tactisch, technisch, fysiek. Hij brengt voldoende geduld op, wil niet lopen vooraleer hij kan stappen. Daarmee bewijst hij zijn intelligentie. Als hij op deze weg verder gaat, kan hij een interessante loopbaan uitbouwen.”l

PIERRE BILIC

‘IK HEB DE RUST VAN HET DORP NODIG OM DE BATTERIJEN TE KUNNEN OPLADEN.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content