Het grootste Italiaanse talent heet Vincenzo Nibali.

Zaterdag 5 mei 2007, de GP Industria & Artigianato : winnaar Vincenzo Nibali. Zondag 6 mei 2007 zege in de Ronde van Toscana voor Vincenzo Nibali. Opmerkelijk, dat zeker. Maar voor insiders kwamen die twee overwinningen in eendagswedstrijden van categorie 1 niet als een verrassing. De 22-jarige Siciliaan van Liquigas wordt immers beschouwd als een van de grootste talenten in het peloton. Een portret.

Nibali ziet het levenslicht op 14 november 1984 in Messina, in het noordoosten van Sicilië, zeer dicht bij het Italiaanse vasteland. Al op jonge leeftijd komt het wielertalent aan de oppervlakte. Wanneer hij in 2002 als junior mee mag naar het WK tijdrijden in Zolder, verovert Vincenzo er meteen een bronzen medaille. Dat hij bijzonder sterk is tegen de chrono blijkt twee jaar later bij de beloften opnieuw, want andermaal wordt Nibali derde op het WK. Het is zijn laatste wapenfeit in de jeugdcategorieën, want bij Fassa Bortolo twijfelen ze er niet aan om hem al op 20-jarige leeftijd bij de profs te laten debuteren.

Nibali beantwoordt tijdens zijn eerste seizoen bij de elite onmiddellijk aan de hooggespannen verwachtingen. In de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali helpt hij zijn team aan de overwinning in de ploegentijdrit. En in de Ronde van Zwitserland komt hij in de zesde rit, een zware bergetappe, als tweede over de streep achter Chris Horner, maar vóór onder meer Michael Rogers, Jan Ullrich en de latere eindwinnaar Aitor González. Het bleek geen toevalstreffer, want vorig jaar zette Nibali zijn steile opmars door. Met winst in de tweede rit van (alweer) de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali pakt hij zijn eerste individuele profzege. In de eindstand eindigt hij als tweede op amper twee seconden van ene Damiano Cunego. Twee keer haalt hij ook het podium in de Ronde van Oostenrijk, waaronder een tweede plaats in een 31 kilometer lange tijdrit.

In de Eneco Tour steekt hij voor het eerst zijn neus aan het venster in een Pro Tourwedstrijd. In de tijdrit strandt hij op minder dan een seconde van George Hincapie. Het levert hem een derde plaats op in de eindrangschikking. Vier dagen later is het pas echt ‘prijs’ : Nibali wint met de GP Ouest France in Plouay al een Pro Tourwedstrijd op zijn 21ste. Dankzij verder onder andere een tweede plaats in de zevende rit in de Ronde van Polen en een achtste plaats in het eindklassement van diezelfde Pro Tourkoers mag hij terugblikken op een uiterst geslaagd 2006. Het beste bewijs daarvan levert zijn 25ste plaats in de eindstand van de Pro Tour.

De twee zeges begin deze maand waren Nibali’s eerste echte wapenfeiten van dit seizoen. Maar dat het niet het laatste zal zijn, toonde hij zaterdag al. De Siciliaan was een van de belangrijke schakels van de Liquidas-ketting die op dat andere Italiaanse eiland, Sardinië, de eerste rit van de Giro won. Persoonlijke ambities koestert hij niet bij zijn debuut. “Dit is voor mij een kennismaking. Ik ga me vooral uit de naad rijden voor Danilo Di Luca en Franco Pellizotti.” Zou kunnen, maar wij houden tijdens deze Giro toch ook het rugnummer 154 in het oog.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content