In Eindhoven zullen ze zich nog wel eens flink achter de oren krabben. Omdat bij PSV geen toekomst meer lag weggelegd voor Klaas Jan Huntelaar (22) werd besloten om de spits van de hand te doen aan Heerenveen, dat de kwaliteiten van de belofte-international wél naar waarde schatte. Voor 100.000 euro haalden de Friezen met Huntelaar een doelpuntenmachine in huis, die nu al wordt gelinkt aan Feyenoord (als opvolger voor Dirk Kuijt) en Ajax.

Alles wat Huntelaar op dit moment aanraakt, zowel bij Heerenveen als bij Jong Oranje, verandert in goud. Toch wijst de aanvaller de suggestie dat hij als breekijzer mee moet naar het WK in Duitsland van de hand. “Ik ben niet zoals Pierre van Hooijdonk of Jan Vennegoor of Hesselink”, verklaarde hij in De Telegraaf. “Mensen die mijn carrière volgden, weten dat ik mijn slechtste periode beleefde bij mijn verhuur aan De Graafschap. Daar werd ik alleen gebruikt om de boel te forceren als we achter stonden, maar daar liggen mijn kwaliteiten niet.”

Huntelaar blijft liever met beide voeten op de grond. Euforie is duidelijk niet voor hem weggelegd. Nuchterheid primeert. “Natuurlijk zou ik het een grote eer vinden als Marco van Basten mij oproept”, beaamde hij. “Maar daar ben ik nu niet mee bezig. In de aanloop naar een eindtoernooi roept de helft van Nederland dat zij de kwaliteiten hebben om mee te gaan, dat zij in Oranje horen. Daar pas ik voor. Een plek in de selectie verdien je op het veld en niet in de krant. En daarom doe ik er alles aan om mezelf elke dag beter te maken. Om het beste uit jezelf te halen, moet je offers brengen. Daarvoor dienen de extra trainingen die ik volg.”

Op korte termijn hoopt Huntelaar, die nog onder contract ligt tot 2007, op een transfer. “Het blijft een droom om voor een topclub te spelen. Ik kom het best tot mijn recht in een aanvallend team, dat veel in de zestien meter van de tegenstander komt. In Nederland zijn dat vooral Ajax, AZ en ook wel Feyenoord.” Hij schrok, net als AZ dat afgelopen zomer voorzichtig polste, van de richtprijs van zes miljoen euro. “Een onrealistisch bedrag. Ik denk echter niet dat Heerenveen mij in de weg zal staan om een mooie stap te zetten naar een topper.” l

n Ajax zal op het einde van het seizoen afscheid nemen van Nourdin Boukhari, doelman Hans Vonk en Yannis Anastasiou (ex-Anderlecht), die tegen FC Thun nog de twee doelpunten aantekende. n Ismail Aissati vestigde met zijn debuut voor PSV in de Champions League een record. Nooit eerder zette zo een jonge Nederlandse voetballer (17 jaar, twee maanden en drie dagen) zijn eerste stappen op het hoogste Europese podium.

TOPSCHUTTERS : 1. Arveladze (AZ) 10 goals ; 2 Perez (AZ) 8 goals 3. o.a. Kuijt (Feyenoord) 7 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

28/10 Ajax – Heerenveen 29/10 Twente – PSV, Den Haag – AZ, RKC – NAC, Vitesse – Heracles 30/10 Willem II – Feyenoord, NEC – Sparta, Utrecht – RBC, Groningen – Roda

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content