Ron Vlaar is weer international.

Het lobbywerk van Feyenoordtrainer Mario Been wierp zijn vruchten af, want centrale verdediger Ron Vlaar (25) werd door de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk opgeroepen als een van de 25 internationals voor de vriendschappelijke interland tegen de Verenigde Staten op 3 maart. “Ik ben ongelofelijk blij voor hem”, reageerde Been in Sportweek. “Ron verdiende dit, want hij kwam bijzonder sterk terug. Ik weet ook zeker dat hij het niveau van Oranje aankan, want nú al is hij ontzettend belangrijk voor ons, vooral dan in het organiseren van de defensie. Hij is een belangrijke bouwsteen van onze sterke verdediging. Weet je, hij zal de bondscoach zeker niet teleurstellen”

Maar Van Marwijk gaf ook meteen aan met opzet voorzichtig te zijn geweest met de gewezen jeugdinternational, die na de zomer van 2007 bijna twee jaar lang buitenspel stond. “Ron had een zware knieblessure”, stelde hij. “Ik wilde hem niet onder druk zetten. Dat liet ik hem ook geregeld weten.”

Vlaar speelde tot nu tot twee keer eerder voor Oranje. In 2005 was het Marco van Basten die de verdediger met een invalbeurt een kans gaf in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (op 8 oktober, 2-0-winst) en de oefenpartij tegen Italië op 12 november. Tegen de Squadra had Vlaar de tegenslag een eigen doelpunt te maken. Nederland verloor toen met 3-1.

“Het is een goed teken dat ik er nu bij zit”, verklaarde de speler zelf op de officiële website van Feyenoord. “Maar ik ben ook nuchter genoeg om te beseffen dat het slechts om een voorselectie gaat, nog niks definitiefs. Het is wel mooi dat mijn naam er weer bij staat, want hier knokte ik heel hard voor. Vooral dan om terug te keren op niveau. Gelukkig gaat het nu goed. Daar ben ik best wel trots op. Ik vreesde nooit voor mijn loopbaan.”

Aan het WK in Zuid-Afrika durft Vlaar echter nog niet te denken. “Ik leef nog altijd van wedstrijd naar wedstrijd”, zegt hij clichématig. “Nog een flink aantal duels zijn er te gaan voordat het echt zover is. Het WK is voor mij nog heel ver weg.”

Blaise Nkufo (34), de Zwitserse aanvaller van FC Twente, kan deze zomer transfervrij weg. Het lijkt er sterk op dat hij na zeven seizoenen in Enschede voor twee seizoenen zal tekenen bij de Amerikaanse Seattle Sounders.

Alfons Groenendijk is niet langer trainer van Willem II. Ook zijn assistent Marcel Valk werd op non-actief geplaatst. Mark Schenning neemt voorlopig over.

Heracles wil de salarissen in de aflopende verbintenissen naar beneden bijstellen. Die bezuinigingsronde kan eventueel leiden tot een afscheid van de Duitse doelman/aanvoerder Martin Pieckenhagen (38).

Gregoor van Dijk (28) heeft het verkorven bij FC Utrechtcoach Ton du Chatinier. De middenvelder, boos over zijn rol op het tweede plan en de beweegredenen, deed enkele scherpe uitspraken in VI. Technisch directeur Foeke Booy besliste dat hij tot maandag werd geschorst.

Verdediger Steve Olfers (27), die afgelopen seizoen uitkwam voor het Deense Aalborg BK en CL speelde, tekende een amateurcontract bij PSV.

De voetbalbonden van Nederland, Finland, Hongarije, Moldavië, San Marino en Zweden werden het eens over het speelschema van de EK-kwalificatieduels voor 2012. Oranje trapt af in San Marino (op 3 september) en thuis tegen Finland (op 7 september). De eerste kraker tegen Zweden staat gepland op 12 oktober in Nederland. Bondscoach Bert van Marwijk liet ondertussen ook weten dat de WK-voorbereiding op 5 mei in Hoenderloo begint. Oranje oefent vier keer, tegen de VS (3 maart), Mexico (26 mei), Ghana (1 juni) en Hongarije (5 juni).

De belastingdienst legde beslag op inkomsten bij eerstedivisieclub BV Veendam. De club gaat gebukt onder een zware schuldenlast.

Verdediger Patrick Zwaanswijk (35) krijgt geen nieuw contract meer bij NAC.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content