1 Jij was altijd ronduit tegen de play-offs, maar nu moet je toch wel toegeven dat het een sexy competitie is geworden en dat we ons twee maanden gaan amuseren. Geniale formule, niet?

“Het wordt spannend omdat de onderlinge verschillen klein zijn, maar eens te meer was de aanloop in de reguliere competitie vervelend, precies door die formule. In een normale competitie hadden we ons nog meer geamuseerd omdat er de hele tijd echte inzet was geweest. Dan was er sprake geweest van tien maanden suspense in plaats van zes weken. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat het nu plots wel spannend is, want dat is alleen maar omdat men de spanning kunstmatig verschoven heeft. Als een topploeg na drie maanden in competitie een match verliest en de trainer zegt dat dat niet erg is omdat de echte competitie toch maar in maart begint, heb ik het daar moeilijk mee. Feit is: de reguliere competitie telt niet meer voor de beste teams. Ik blijf volhouden dat dat niet goed is.”

2 Als Club kampioen wordt, krijgt Preud’homme er dezelfde status als Gerets en Sollied, maar hij zal daar wel minder tijd voor nodig gehad hebben.

Preud’homme wordt dan een icoon voor de Clubsupporters omdat ze al tien jaar op een titel wachten, maar hij zal nooit de uitstraling krijgen zoals sterspelers en trainers bij Anderlecht genieten. Daar heb je een sterrenverering die in Brugge niet bestaat. In Anderlecht worden uitblinkers aanbeden, terwijl bij Club altijd de nadruk blijft liggen op het collectief.”

3 De trefkracht van Anderlecht is in grote mate afhankelijk van Aleksandar Mitrovic, terwijl Club meer doelschutters heeft, waardoor het bijna 20 keer meer scoorde zonder iemand in de top zes van de topschutters. Kan dat Anderlecht zuur opbreken?

“Dat Anderlecht afhangt van Mitrovic, is een feit. Logisch, aangezien hij de enige diepe spits is. Ik heb Hasi al vaak gezegd dat ik niet snap dat hij aan zijn 4-3-3 vasthoudt. Met een andere spits naast zich wordt Mitrovic elk seizoen topschutter. Maar Hasi moet niet van Cyriac weten, dat is het punt. En hij heeft ook geen infiltrerende spelers vanaf het middenveld, waardoor de Serviër vaak geïsoleerd voorin staat. Ik vind het niet logisch dat je maar één man in de spits houdt wanneer je thuis speelt tegen pakweg Lierse, toch geen Real of Juve. In elk geval is het sterk hoe Mitrovic terugvecht. Men vond dat hij te dik stond, zijn supporters floten hem uit. Vaak deemstert een spits in zulke omstandigheden vol twijfels weg, maar hij reageerde omgekeerd, en begon opnieuw te scoren.”

4 Stel dat Gent profiteert van de tweestrijd tussen Anderlecht en Club, en kampioen wordt, waardoor het ook de vetpotten van de Champions League ontvangt, terwijl het al een nieuw stadion heeft. Hebben we dan plots vier topclubs in plaats van drie?

“Gent heeft geen schijn van kans om kampioen te worden. Aanvallend baden ze, net als Club, in weelde, in tegenstelling tot Anderlecht. Maar bij Gent zijn het nog te veel spelers en onvoldoende killers. Zij moeten echt goed zijn om te kunnen winnen, wat Anderlecht en Club niet nodig hebben. Gent wint nooit als het niet goed speelt.”

5 Niemand die weet hoe de groepen verdeeld zijn in PO2, het interesseert ook geen kat. Moet je de spelers van die acht ploegen niet gewoon met vakantie laten gaan?

“Je moet niet alleen met PO2 stoppen, maar met het hele circus. Ik wil niet dat men mij een oude zak noemt. Ik ben voor modernisering, maar je moet wel bepaalde fundamenten behouden voor je verbouwt.”

Nordin Jbari (40) is analist voor radio en tv. Daarvoor voetbalde hij voor drie van de zes deelnemers aan PO1 (Anderlecht, Gent en Club). Verder kwam hij ook uit voor Troyes, Saloniki, Genoble, Cercle en La Louvière. Hij was twee keer Belgisch A-international.

DOOR PIERRE DANVOYE

“Je moet niet alleen stoppen met play-off 2, maar met het hele circus.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content