De verkiezing van de ‘Gouden Pump’ werd op veel kritiek onthaald op de sociaalnetwerksites. Terecht! Waarom verkiezen we de mooiste babe en niet de beste voetbalster op de Belgische velden? Bij de mannen verkiezen we toch ook niet ‘De Gouden Stud’? Helaas kijken we volgens mij aan tegen een groter probleem: de non-emancipatie in de sport.

Emancipatie is het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie. Vrouwen doen dit al een eeuwigheid.

Jarenlang hebben vrouwen moeten strijden voor stemrecht in België, pas in 1948 was dat een feit. Vrouwen strijden nog altijd tegen de voornamelijk mannelijk gerichte maatschappij. Vrouwen worden doorgaans nog minder vergoed voor hetzelfde geleverde werk.

Vooral in de sportwereld, die een soort van ideale maatschappij zou moeten zijn, wordt het verschil der geslachten in stand gehouden. Een (niet helemaal opgaande) vergelijking tussen Delfine Persoon en Floyd Mayweather, beiden beoefenaars van het boksen. Die laatste behoort tot de rijkste sporters terwijl onze Belgische trots nog werkt bij de spoorwegpolitie.

In het tennis hebben de vrouwen lang moeten strijden voor gelijk prijzengeld. Logisch? Helemaal niet, ze beoefenen dezelfde sport in dezelfde arena’s voor dezelfde toeschouwers.

Maar vooral koning voetbal spant de kroon in ongelijkheid tussen dames en heren. In de staf en de entourage zijn er zelden vrouwen aanwezig of worden ze, zoals Eva Carneiro bij Chelsea door Mourinho, slecht behandeld. Verder wordt er zelden een vrouwensportevenement getoond op tv, nochtans zijn die minstens even interessant als die van de mannen.

Ook de media gaan in de fout: geen enkele vrouwelijke voetbalcolumnist en sinds kort één vrouwelijke voetbalanalist, Imke Courtois. Het cliché dat vrouwen niet weten wat buitenspel is, blijft kunstmatig in stand gehouden. Alsof alle mannen buitenspel kunnen uitleggen en alsof een vrouw een man niet onder tafel kan praten als het over voetbal/sport gaat.

Hopelijk is er volgend jaar een verkiezing van ‘Gouden Stud’ en van ‘Gouden voetballaars’, respectievelijk de mooiste mannelijke voetballer en de beste voetbalster op de Belgische velden.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Wencke Hublou, Winksele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content