Mateja Kezman scoort weer vlot.

Twee doelpunten. Dat is het aantal dat de 24-jarige Servische spits Mateja Kezman van een mijlpaal houdt als speler van PSV. Na iets meer dan drie seizoenen scoorde de kleine aanvaller al 98 keer in officiële duels. Zaterdag kreeg hij tegen een van zijn favoriete tegenstanders de kans om de honderd vol te maken, toen PSV in eigen huis FC Utrecht ontving. Tegen de ploeg van Tom Van Mol en Stefaan Tanghe scoorde hij tot voor afgelopen weekend het vaakst, net als tegen Heerenveen. Maar liefst negen goals vlogen al tegen de netten van beide tegenstanders. Hij moet echter nog even wachten om de magische kaap van de honderd te overschrijden, want de aanvaller scoorde slechts eenmaal bij de 2-1-winst en miste een penalty.

Iets meer dan drie jaar geleden maakte Kezza zijn eerste doelpunt. Dat was nog in een tijd dat er openlijk werd getwijfeld aan zijn kwaliteit. Zo moest scout Piet de Visser zich drie maanden na de komst van de spits melden bij voorzitter Harry van Raaij en toenmalig trainer Erik Gerets. “Wij hebben veel geinvesteerd in hem, maar hij heeft nauwelijks doelpunten gemaakt. Hoe zit dat eigenlijk ?”, vroegen ze zich toen meermaals openlijk af. Ondertussen bewees de international al meermaals zijn waarde voor het team van Guus Hiddink. Vorig seizoen eindigde hij als tweede op de Europese topscorerslijst en deze competitie staan er al weer zes kruisjes achter zijn naam. Zes mooie bovendien, want de goaltjesdief blijkt intussen ook prachtige doelpunten te kunnen maken, zoals hij onlangs tegen Roda JC en FC Twente bewees.

Het zegt alles over zijn ontwikkeling, dat Kezman niet meer wordt bekritiseerd als de spits met die rare manieren, maar nu wordt neergezet als maker van veel en fraaie doelpunten. (FV)

ZDENEK GRYGERA (Ajax) is drie weken niet inzetbaar door een scheurtje in zijn linkerhamstring. FEYENOORD moet 50.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, betalen aan de KNVB. Dat bepaalde de commissie van beroep betaald voetbal. Tevens kreeg Feyenoord drie winstpunten in mindering met een proeftijd van twee jaar. De Rotterdamse club ging daartegen in beroep. Robin van Persie en Glenn Loovens gaven begin juni de voorkeur aan een trip met de club naar Azië in plaats van aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. HEERENVEEN maakt niet langer gebruik van de diensten van de Zweedse spits Abgar Barsom na problemen met de technische staf. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 6 goals ; 2. Redan (RKC) 4 goals ; 3. Anastasiou (Roda JC), Buffel (Feyenoord), Cristiano (Roda JC), Hoogendorp (RKC) 2 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content