Ondanks het ultradunne formaat voelt de Envy Spectre 14 van HP eerder zwaar aan, maar de nieuwste HP maakt wel indruk met de bekende Beats Audio van Dr. Dre. Wat zal bij de consument doorwegen?

Apple ligt in proces met tal van concurrenten. Ze beschuldigen hen van plagiaat en dat is niet bepaald verwonderlijk te noemen wanneer je de Envy Spectre 14 van HP even bekijkt. Een retro-verlicht logo op de achterzijde, een glossy scherm, de graad van afwerking en ga zo maar door. De nieuwe ultrabook van HP heeft verdacht veel overeenkomsten met de MacBook Pro van Apple.

De grootste overeenkomst ligt misschien nog wel in de touch-technieken. Een touchpad dat inzoomt wanneer je het met twee vingers tegelijkertijd aanraakt, doet onvermijdelijk aan Apple denken. Het retro-verlichte klavier, dat overigens zeer efficiënt werkt aangezien het enkel oplicht als je het aanraakt, is nog zo’n weinig subtiele verwijzing naar de producten van wijlen Steve Jobs. HP is lang niet de enige – en al zeker niet de slechtste – wat afkijken van Apple betreft en heeft dan nog de verdienste dat het op z’n minst enkele typische HP-elementen aan de Envy Spectre 14 wist toe te voegen. Het meest opvallende is de samenwerking met Beats Audio, het goed foute merk van Dr. Dre.

Ondanks vier uiterst platte interne boxen en een basomhulsel doet de klank eerder denken aan het slechte design van de Dr. Dre-hoofdtelefoons dan aan een kwalitatief hoogstaand geluidssysteem. Wat uiteraard niet betekent dat de kwaliteit niet ver boven het gemiddelde van de doorsnee ultrabook zit. Toch een tip: neem toch maar een paar draagbare boxen mee wanneer je buiten eens een muziekje wilt afspelen.

De i5-uitvoering schiet nog wat te kort – de i7 is dan ook aan te raden – maar het idee om Adobe Premier Elements en Photoshop Elements toe te voegen is wel een schot in de roos. Beide softwareprogramma’s zijn eerder duur qua aankoop, maar zijn hier gratis ter beschikking en deden het goed tijdens onze testfase. Dat je over een USB 3.0-poort beschikt, helpt natuurlijk ook wel om de gegevensoverdracht (filmpjes, geluidsbestanden,…) in sneltempo te kunnen voltooien.

Ons testmodel had evenwel te kampen met een slecht werkende SD-lezer, ondanks de verschillende kaarten die we probeerden. Met de laptop op onze schoot in – toegegeven – wel erg tropische omstandigheden viel op hoe luidruchtig de ventilator tekeerging. Het leek alsof je op de tarmac van de luchthaven in Zaventem zat. Los daarvan, de Envy Spectre heeft ontegensprekelijke troeven (autonomie, afwerking en stevigheid) die niet zomaar onder de mat te vegen zijn.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content