Tegen alle adviezen in ging de Italiaanse competitie dit jaar met 20 ploegen van start.

Het is 52 jaar geleden dat de Serie A nog eens uit 20 ploegen bestond. Op het einde van het seizoen 1951-52 schroefde men het aantal clubs terug tot 18, alvorens in 1967 verder te zakken naar 16. Vanaf 1988 werd de Italiaanse eerste klasse weer door 18 clubs bevolkt, en nu dus twintig. Vreemd genoeg is deze uitbreiding volledig tegengesteld aan de uitvoerige studies over het Italiaanse profvoetbal. Alle kwamen tot eenzelfde besluit : als er verandering moest komen, was het wel door het aantal clubs te reduceren tot 16.

Al enkele jaren gaat het technische niveau van de Serie A erop achteruit en wordt de kloof tussen grote en de kleine clubs breder, zowel economisch als sportief. De clubs die de promotie behalen naar eerste klasse moeten vaak zodanige financiële inspanningen leveren dat ze bij een eventuele degradatie na één seizoen tegen de rand van het faillissement bengelen. Toch hangt er ook een positief verhaal vast aan die uitbreiding naar 20 teams. Voor het eerst in 50 jaar zijn zo weer alle regio’s van het land vertegenwoordigd.

Zaterdag opende Inter de debatten tegen Chievo. Roberto Mancini kon dan wel rekenen op een gereputeerd aanvalsduo als Adriano – Vieri, daarbuiten vielen niet veel positieve tendensen te noteren. Achterin leek het een opendeurdag met een centrale verdediging ( Mihajlovic-Materazzi) die geen zekere indruk gaf en op het middenveld liep amper één recupererende speler, met name Edgar Davids. Inter wekte op geen enkel moment de indruk dat het zijn wil kon opdringen aan Chievo en de openingstreffer van Stankovic was dan ook tegen de gang van het spel in. Chievo stelde snel orde op zaken en twintig minuten later gaven de bordjes 2-1 aan voor de thuisploeg. Buit binnen denk je dan, maar dat was zonder die dekselse Adriano gerekend, die met zijn fenomenale linker alweer de weg naar doel vond. (NR)

De TAS heeft beslist dat de straf die de Fifa aan Philippe Mexès oplegde in het kader van zijn transfer naar Roma niet legaal is. Tore Andre Flo (31) raakte gewond bij een auto-ongeval, waarbij ook vijf andere wagens en vier vrachtwagens betrokken waren. Zijn echtgenote en drie kinderen bleven gelukkig ongedeerd. Matias Emanuel Lequi (23) tekende een contract voor drie jaar bij Lazio, maar zijn vorige club Cerro (Uruguay) beschouwt de transfer van zijn Argentijnse verdediger als ongeldig. Jon Dahl Tomasson, wiens overeenkomst in 2006 afliep, tekende bij AC Milan een contractverlenging tot 2009. (NR)

TOPSCHUTTERS : 1. Seedorf (AC Milan), Lucarelli (Livorno) 2 goals ; 3. Nedved (Juventus), Montella (AS Roma), Canio (Lazio Roma) 1 goal.

NR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content