Chelsea is de club waarmee Westerlo een samenwerking onderhoudt, maar toch was het bij AA Gent dat de twintigjarige MoubarekBoussoufa vorige week een contract tekende. “Ik heb hem bij de reserven van Chelsea wel zien spelen”, zegt JanCeulemans, trainer van Westerlo. “Een dribbelaar en een rechtsmidden of een rechterspits in een driemansaanval. In een systeem met twee spitsen zie ik hem niet zo direct voorin spelen. Je probeert als trainer toch een bepaald concept na te streven en wij spelen dus met twee man voorin, een systeem waar hij volgens mij dus niet in paste. Bovendien hebben we met MosiaBoy-Boy al zo’n klein, vinnig type.”

Boussoufa kreeg zijn jeugdopleiding zes jaar bij Ajax. Na twee seizoenen bij Chelsea is hij einde contract. De Nederlander tekende voor twee jaar bij AA Gent. Trainer GeorgesLeekens : “Dat moet een investering in zichzelf worden, zo is zijn contract ook opgemaakt. Ik bedoel : dat zal niet het duurste zijn.” In de overvloed aan verdedigende middenvelders moet hij de creativiteit verzorgen. “Door zijn kleine gestalte ( 1m67, nvdr) is hij niet het atletische type dat er bovenuit steekt,” zegt Leekens, “maar technisch is hij redelijk goed. Hij zal ons niet alleen wat creativiteit, maar ook vinnigheid, snelheid en finishing passes moeten bijbrengen. We zullen zien hoe hij zich gaat aanpassen, welk ritme hij heeft. Hij heeft redelijk wat diepgang, dat zal nu moeten blijken op het hoogste niveau.”

Of hij met zijn 1m67 het type is dat in Leekens’ viriele voetbal past ? “Ik weet niet wat men anders wil, maar ik zie graag wat creativiteit in de ploeg, niet andersom. We moeten alleen opletten dat je niet alléén spelers van het type 1 meter 67 hebt lopen, zoals met Cooreman, Verschuere, Ribus, Maréchal… Het belangrijkste is dat ze kunnen voetballen, en ten tweede dat ze complementair zijn. Daar moeten we dan maar wat evenwicht in zoeken.”

Door de nieuwe blessure van TjorvenDeBrul, aan de mediale band deze keer (Leekens rekende vorig weekend op enkele weken revalidatie) en de transfer van JackyPeeters naar Beringen Heusden-Zolder (“Daardoor heb je weer wat kwaliteit minder”) hoopt Leekens, rekening houdend met de beperkte financiële middelen, nog altijd op een versterking rechts achteraan. Daar blijft nu alleen Ndikumana als zuivere rechtsback over.

(RDG)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content